Mitropolija u Budvi diže osmospratnicu

Ucrtani su objekti za stanovanje “veće gustine“, površine 17.928 kvadrata
120 pregleda 107 komentar(a)
mitropolit Amfilohije, Foto: Luka Zeković
mitropolit Amfilohije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.05.2015. 18:54h

Mitropolija crnogorsko-primorska i Opština Budva pronašle su zajednički jezik, pa se izašlo u susret građevinskim ambicijama crkve ucrtavanjem stambeno-poslovnog kompleksa od osam etaža na gradskoj zaobilaznici, neposredno uz kapelu.

Na imanju crkve Sveta Petka, gdje se trenutno nalazi parking kojeg rentira, Mitropolija je ranijim planskim dokumentom imala ucrtane tri zgrade maksimalne spratnosti četiri i pet etaža.

Da su velike ambicije Mitropolije, koja je prepoznata po građevinskim projektima, pokazalo se u julu 2013, kada je izmijenjen Detaljni urbanistički plan „Podkošljun“, kojim je urbanizovana crkvena imovina.

Crkva je tada na zemljišnom kompleksu koji su u Upravi za nekretnine vodi kao “dobro crkve Sveta Petka”, tražila da se na stambenim zgradama ucrtaju još po dvije etaže. Zahtijevali su i da se na parceli preko puta, na uskom zemljišnom prostoru tik uz ogradu Druge osnovne škole, gdje su bil ucrtane tri jednospratne zgrade, dodaju još tri etaže i da tu budu hoteli.

Opština to nije prihvatila, a da je ipak postignut dogovor između čelnika Budve i Mitropolije na čelu sa Amfilohijem, koje su svih prethodnih godina u prisnim odnosima, vidjelo se kada se početkom ove sedmice na javnoj raspravi, poslije dvogodišnjih priprema, našao nacrt izmjena i dopuna DUP-a „Podkošljun“.

Mitropoliji su sa parcele pored osnovne škole izbrisane tri manje građevine i na tom mjestu Opština, na čijem čelu je Lazar Rađenović, ucrtala je manju okretnicu i parking. Međutim, preko puta, na velikoj parceli su bili velikodušni, pa su crkvi dali dodatnih 4.000 kvadrata stambenog prostora. Dozvolili su da stambeni kompleks bude od osam etaža - prizemlje i sedam spratova.

Na Urbanističkoj parceli UP 1, u bloku 18, površine 4.482 kvadrata, na dobru crkve Sveta Petka, ucrtani su objekti za stanovanje “veće gustine“, ukupne bruto građevinske površine 17.928 kvadrata. Pored stambenog kompleksa, ucrtana je i saborna crkva, na mjestu gradske kapele.

Osim ovoga, na manjoj parceli od 208 kvadrata, na kojoj se trenutno nalazi popularni restoran „Kužina“, takođe u vlasništvu crkve Sveta Petka, ucrtan je objekat sa još dvije etaže - prizemlje, prvi sprat i potkrovlje.

Opština Budva je još dužna pola miliona eura Mitropoliji na ime izuzimanja zemlje dobra crkve Sveta Petka, preko koje je prije dvije i po decenije izgrađena gradska zaobilaznica.

Krajem 2012. Mitropolija je blokirala račun Opštine Budva na iznos od milion i po eura, na ime neplaćene naknade za izuzete zemlju. Sud je presudio da Opština prilikom izgradnje zaobilaznice za izuzetih 4.600 kvadrata imovine, davnih 90-ih, mora isplatiti čak 2,6 miliona eura. Nakon žalbe, sud je smanjio iznos na 1,5 miliona.

Prodali 120 stanova u dvije zgrade

Da Mitropolija crnogorsko-primorska ima iskustva u građevinskom biznisu u Budvi poznato je više od decenije kada je na njenom imanju u blizini glavnog bulevara izgradila hotel „Podostrog“ i dvije petospratne zgrade.

Hotel je još u vlasništvu crkve i on se godinama rentira, dok je u dvjema stambenim zgradama crkvi ostao u vlasništvu 21 stan, 11 poslovnih prostora i garaža. Preostalih 120 stambenih jedinica garažnih i poslovnih prostora su prodati.

Dijelom su pripali izvođaču, dok su ostale kupili crnogorski i ruski državljani, iako je Mitropolija ranije saopštila da svoju imovinu ne prodaje.

Mitropolija u Buljarici ima 30 hektara, u Starom gradu 3.000...

Mitropolija crnogorsko-primorska važi za najvećeg zemljoposjednika u Budvi.

Osim zemljišnog kompleksa kod crkve Sveta Petka, Mitropolija je vlasnik čak 30 hektara zemlje u Buljarici, a na Smokvici kod Svetog Stefana ima 30.000 kvadrata. U Bečićima crkva van manastirskih kompleksa ima parcelu od 23.000 kvadrata, koja bi, takođe, mogla biti upotrijebljena u svrhu gradnje turističkih objekata.

U budvanskom Starom gradu, u samom centru, Mitropolija je upisana kao vlasnik 3.000 kvadrata. Atraktivne su i lokacije na kojima su planeri predvidjeli gradnju iznad tunela Mogren, gdje Mitropolija ima 22.000 kvadrata. Crkva na Brajićima posjeduje 18.000, a u Mažićima oko 6.000 kvadrata.

Bonus video: