Mitropolit Mihailo: Predvidio sam da će Franjo biti izabran

"Rekao mi je da je bio kandidat za papu, ali da je izabran Benedikt XVI, pa sam mu ja odgovorio da nije ni sad kasno i, zamislite, baš se to desilo"
91 pregleda 95 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2013. 16:34h

Novoizabrani papa Franjo sreo se, prije nešto više od pet godina, u Buenos Ajresu sa mitropolitom Crnogorske pravoslavne crkve Mihailom. Susret je, kako su objavili iz Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, upriličen u rimskoj kuriji u avgustu 2007. godine, a u pratnji mitropolita bili su arhimandrit Gorazd, svještenik Bojan Bojović i Huan Karlos Laković.

To je “Vijestima” potvrdio mitropolit Mihailo, koji ističe da je riječ o slučajnom susretu, te da je njegov cilj bio da obnovi crnogorsku dijasporu i formira crkvenu opštinu CPC u provinciji Ćako, što je i učinio. On je kazao da je, iako nije prorok, ipak predvidio da će kardinal Horhe Mario Bergoljo biti novi poglavar Rimokatoličke crkve.

“Rekao mi je da je bio kandidat za rimskog papu, ali da je izabran Benedikt XVI, pa sam mu ja odgovorio da nije ni sad kasno i, zamislite, baš se to desilo”, kazao je Mihailo.

Mitropolit smatra da je kardinal uzeo ime Franja Asiškog jer je i sam “veliki podvižnik”

On ističe da je od pape Franja tražio savjete i pomoć u formiranju eparhije Crnogorske pravoslavne crkve u Argentini, zbog velikog broja Crnogoraca koji žive tamo. Mihailo ističe da su razgovarali prijateljski i otvoreno:

“Razgovarali smo na prijateljskoj bazi, kao ravan ravnome, a on me je prihvatio. On je jednostavan čovjek, a niko ne bi pretpostavio da razgovaraju jedan episkop male crnogorske crkve i jedan kardinal velike Argentine”.

Mitropolit smatra da je kardinal uzeo ime Franja Asiškog jer je i sam “veliki podvižnik” kao i da pripada jezuitskom redu koji čine intelektualci vrlo visokog ranga. Sam Mihailo je završio magistarske studije na Jezuitskom fakultetu Orijentalnog instituta u Rimu.

Za novog papu kaže da je jedan od “mekih ljudi” - pravi duhovnik. Mitropolit za “Vijesti” otkriva i da papa Franjo u Argentini nije imao poslugu i ističe da sam postupak izbora govori o kvalitetu poglavara te crkve.

Nakon što je izabran za papu: Bergoljo

“Nema sveštenika u kome nema duhovnosti. Benedikt XVI i Vojtila su bili političari, a mislim da će kod ovog pape u prvom redu biti duhovnost, a tek u drugom politika”, naglasio je mitropolit, dodajući da smatra da je Katolička crkva napravila pravi izbor.

Prema njegovim riječima, crnogorski narod ne zna mnogo o crkvama i njihovim odnosima, objašnjavajući da papa može posjetiti Crnu Goru kao državnik ili kao poglavar crkve.

“Mi ne znamo da li će doći, ali mislim da ćemo ipak doći do toga da aktuelni rimski papa posjeti Crnu Goru”, zaključuje mitropolit Mihailo.

Foto-reportažu o posjeti delegacije CPC Argentini objavio je časopis “Oganj” u novembru 2007. godine.

Galerija

Bonus video: