Mitropolit: Vratiti vjeronauku u škole

"Ja se u Boga nadam, daće Bog da se vjeronauka vrati u naše škole, a Crna Gora samoj sebi", rekao je Amfilohije
146 pregleda 45 komentar(a)
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 23.10.2017. 06:42h

Vlast u Crnoj Goru ne dozvoljavaju povratak vjeronauke u škole jer pokušava da gradi budućnost Crne Gore i njenog naroda na bogoubilačkom i bratoubilačkog bezbožništvu, rekao je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije na promociji knjige Obrena Jovanovića "Pravoslavna vjeronauka u osnovnim školama u Crnoj Gori od 1834. do 1918. g.", koja je održana u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

"Boli me to, ta otuđenost Crne Gore i ovog naroda od samog sebe. Ali, ja se u Boga nadam, daće Bog da se vjeronauka vrati u naše škole, a Crna Gora samoj sebi", rekao je Amfilohije.

On je naveo da se današnji moderni tip škole, za razliku od tipa škole iz vremena kojim se bavi knjiga, pojavio na Zapadu od vremena Francuske revolucije.

"To je tzv. sekularna škola, koja se naziva i laičkom školom. Međutim, sam izraz "laička škola" ukazuje na pritajeni sukob između rimokatoličke i zapadnih crkava i škole, pa je kao takav prenijet i ovdje kod nas. Iako je odnos između crkve i prosvjete kod nas bio drugačiji“, rekao je on.

Mitropolit je kazao da sekularna škola traje preko 200 godina.

"I sad vi uporedite dvjesta godina – to je juče bilo – i hiljade godina. Sveukupna prosveta i obrazovanje ljudskoga roda i naroda hiljadama godina su bili utemeljeni na vjeri. Nažalost, kod nas je suprotno od vremena komunizma, diktature obezboženih revolucionara koji su osvojili vlast bratoubistvom", kazao je Amfilohije.​

Bonus video: