Mitrović: Đačiću, nabavi besplatne udžbenike

Milorad Mitrović pozvao vlasti u Pljevljima da pomognu siromašnim roditeljima
66 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Mitrović, Foto: Privatna arhiva
Milorad Mitrović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 16.07.2018. 18:53h

Predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović ponovo je pozvao pozvao predsjednika Opštine Pljevlja Mirka Đačića da obezbijedi besplatne udžbenike učenicima osnovne škole, kao što to već godinama rade neke druge opštine u Crnoj Gori.

Mitrović tvrdi da to ne bi bio veliki izdatak za Opštinu, a značajno bi olakšao poziciju mnogim osiromašenim roditeljima, koji treba da izdvoje posljednji euro za kupovinu udžbenika i drugog školskog pribora svojoj djeci.

Posebno su se, ističe on, u nezavidnom položaju našli roditelji sa dvoje i više djece, za čije opremanje u školu moraju da izdvoje prosječnu platu.

“Zahtijevamo od lokalne uprave i predsjednika Đačića da pomogne stanovnicima ove opštine i nabavi besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola. Ukoliko ove godine nije u mogućnosti da obezbijedi novac za sve osnovce, onda neka besplatne udžbenike nabavi makar učenicima od prvog do petog razreda. To bi bilo veliko olakšanje osiromašenim građanima da lakše prebrode naredni period, kada je osim za udžbenike potrebno novac obezbijediti i za ogrijev”, ističe Mitrović.

Rekao je da u budžetu treba svake godine predvidjeti sredstva kako bi svim učenicima osnovnih škola Opština obezbijedila besplatno knjige, pošto to neće da uradi država, iako je Ustavom Crne Gore precizirano da je osnovno školovanje besplatno.

Mitrović tvrdi da neke druge opštine više vode računa o svojim sugrađanima, iako su značajno siromašnije od Opštine Pljevlja, kao što je Berane koja svake godine finansira komplete udžbenika za preko hiljadu učenika.

Bonus video: