Mitrović: Katanac na Termoleketranu dok ne prestane da zagađuje

Mitrović je kazao da je to bitno uraditi posebno poslije „nedavnog javnog priznanja direktora TE “Pljevlja” da ne rade po zakonu
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2012. 17:25h

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović pozvao je nadležne inspekcije, Agenciju za zaštitu životne sredine i resorna ministarstva, da zabrane rad TE “Pljevlja” dok ne otkloni nedostatke u radu i emisiju čvrstih materija dovedu na zakonom propisane parametre.

Mitrović je kazao da je to bitno uraditi posebno poslije „nedavnog javnog priznanja direktora TE “Pljevlja” da ne rade po zakonu, odnosno da značajno prekoračuju emisije štetnih materija u vazduh, vodu i zemljište.

Direktor TE Luka Jovanović nedavno je “Pljevaljskim novinama” kazao da zagrebačka firma “Vemos” nije uradila na zadovoljavajući način ugradnju elektrofiltera 2009, da u vazduh ne može izaći više od 50 miligrama po metru kubnom čvrstih čestica, ali je dodao da filteri rade u zakonskoj regulativi i da emisija ne prelazi 90 miligrama po metru kubnom. Jovanović je kazao da su aktivirali 1,6 miliona eura garancija jer u postavljenim rokovima firma “Vemos” nije otklonila problem.

Iz EPCG “Vijestima” je rečeno da se dešava da se prekorače definisane vrijednosti emisije čvrstih čestica, ali da je to uslovljeno većim vremenskim promjenama, kao i tehničkom opterećenosti, što je slučaj i sa ostalim TE.

Neko laže

Mitrović kaže da neko u TE i EPCG obmanjuje javnost, jer daju različite podatke o emisiji čvrstih čestica iz dimnjaka TE.

„Termoelektrana i danas kao i svih proteklih 30 godina, enormno zagađuje. Očigledno je da ove njihove izjave nikog posebno nijesu zabrinule. Ni lokalnu upravu, ni nadležna ministarstva, ni ljekare, ni Vladu, ali izgleda ni građane Pljevalja. Kvalitet vazduha u Pljevljima i okolini je najlošiji u Evropi.

Prevelike koncentracije sitnih, lebdećih čestica, dima, čađi i prašine, azotnih oksida, urana, radioaktivnog torijuma, kao i brojnih drugih štetnih materija i ove godine su Pljevlja, svrstala među najzagađenije gradove Evrope.

Posljednjih godina prvo mjesto na ovoj listi zauzimao je London, zatim Sarajevo i Zenica, a svake zime je po kvalitetu vazduha, u vrhu spiska i crnogorski grad Pljevlja. Loš kvalitet vazduha bilježi se i u dva crnogorska grada koji imaju metaloprerađivačke fabrike, Nikšić i Podgorica”, tvrdi poznati pljevaljski ekolog.

Prema njegovim riječima, i otpadne vode deponije Maljevac i blizina TE, doveli su ovo mjesto u stanje ekološke katastrofe.

„Ipak, najveću štetu trpe prigradska naselja Zbljevo i Komini. Zagađeni su vazduh, voda i zemljište, a mještani su prepušteni sami sebi. Apatija i beznađe su se uvukli duboko u svijest građana Pljevalja.

Nezainteresovanost za borbu i prepuštanje situaciji je najveći problem ove zajednice. Većinu građana Zbljeva, Komina, Greva i okolnih sela ovaj problem kao da ne interesuje. Oni čekaju da u njihovo ime neko rješava ovaj njihov problem”, rekao je Mitrović.

Stopa smrtnosti daleko iznad prosjeka

Mitrović je dodao da pored aerozagađenja, problem su i odvodi sa deponije Maljevac, čija se voda sliva bez ikakvog tretmana, u bistri planinski potok i dalje u Vezišnicu, koja je ispod postrojenja TE i deponije Maljevac, postala mrtva rijeka.

Niko ne sprovodi istraživanja, niti se iko ozbiljnije bavi pitanjima smrtnosti stanovnika pljevaljskog kraja, koje je u posljednjih 20 godina postalo zabrinjavajuće

„Niko ne sprovodi istraživanja, niti se iko ozbiljnije bavi pitanjima smrtnosti stanovnika pljevaljskog kraja, koje je u posljednjih 20 godina postalo zabrinjavajuće. Veliki broj smrtnih slučajeva od karcinoma bronhija i pluća, leukemije, bolesti disajnih puteva, uopšte, te hronične opstruktivne bolesti pluća za građane pljevaljskog kraja su postale zabrinjavajuće.

Što se tiče smrtnosti od bolesti disajnih puteva i hronične opstruktivne bolesti pluća, tvrde upućeni, stope na području Pljevalja su visoke i odskaču od prosjeka za Crnu Goru i zemlje u okruženju, kao i stope smrtnosti od zloćudnih bolesti.

Ipak, povremeno se Pljevljacima, obično pred referendume i izbore, obećavaju toplifikacija, nova radna mjesta, zatvaranje deponija, novac koji će im umanjiti muke, rješavanje ekoloških problema. Ali sve je ostalo na obećanjima”, zaključuje Mitrović.

Galerija

Bonus video: