Mitrović: Otoka primjer korupcije

Opština privatnom investitoru dala posao bez tendera i nakon spora u Privrednom sudu dužna je da plati iznos od 82.000 eura
228 pregleda 0 komentar(a)
Patkova otoka, Foto: Jadranka Ćetković
Patkova otoka, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 12.06.2017. 17:01h

Izvršni direktor NVO “Breznica” Milorad Mitrović tvrdi da je bjeloposljka Opština dozvolila korupciju na lokalitetu Patkova otoka, u naselju Loznice kod Bijelog Polja.

Iako je uređenje zemljišta za sportske terene na Patkovoj otoci kod Bijelog Polja, čija se izgradnja godinama odugovlači, koštalo 82.000 eura, Opština je dozvolila da se ta lokacija pretvori u deponiju građevinskog i komunalnog otpada.

Mitrović ističe da je Oština privatnom investitoru bez tendera nakon spora u Privrednom sudu bila dužna da plati iznos od 82 000 eura za urađene radove na oblikovanju i uređenju terena, dok iz Opštine tvrde da nije bilo nikakve prinudne ni druge naplate.

“Sve jedno i ako nije platila, Opština će morati to da uplati”, kazao je Mitrović .

Prema pravosnažnoj presudi Privrednog suda u Bijelom Polju 2013. godine, u koju su “Vijesti” imale uvid, Opštinu je za izvedene radove tužila privatna firma “LUKA BS” i dobila nadoknadu u iznosu od 82. 233 eura. Upravo na tom terenu koji je predmet sudskog spora, Opština je dala saglasnost za odlaganje građevinskog i komunalnog otpada, od kojeg se podloga skoro i ne vidi.

Sud je donio tada odluku da se izvrši naplata potraživanja firme DOO “LUKA BS” u iznosu od 82.233 eura, sa zakonskim kamatama i sudskim troškovima u iznosu od 1.377 eura. Iz obrazloženja presude uočava se da je “LUKA BS”, koja je od juna 2012. do septembra navodno vršila iskop zemljišta za potrebe izgradnje fudbalskog terena i sporskih poligona, te da je zbog neplaćenog duga tužila Opštinu za naplatu radova.

“Naručilac ovog posla nije bila Opština već JKP Lim, koji je angažovao firmu “LUKA BS” da izvrši izvođenje pomenutih radova i u tu svrhu mu je je komunalno preduzeće obezbijedilo naftu, kako stoji i u presudi. Stoga nije jasno zašto je tužena Opština i zašto se potražuju sredstva od nje”, kazao je Mitrović .

On je kazao da je firma vlasništvo oca jednog od opštinskih funkcionera, što dovodi u sumnju da su urađene koruptivne radnje.

Firma se formalno vodi na Milicu Sošić, suprugu Dragana Sošića, čiji je sin Ljubomir Sošić direktor Direkcije za imovinu.

Mitrović ističe da se cijeli posao oko ugovaranja ovih radova, urađen bez javnog tendera, što je protivzakonito.

“Umjesto toga, sklopljen je ugovor o djelu, što je izvođaču radova ostavilo mogućnost da nakon završenih radova ispostavi račun u iznosu koji on želi”, kazao je Mitrović .

U presudi piše da je Opština nakon završetka tih radova formirala komisiju od radnika Opštine Zaima Bošnjaka i Veselina Jankovića koji su izvršili obračun kvadrature iskopa u količini od 16.851,5 metara kubnih.

Mitrović tvrdi da na tom terenu nije bilo nikakvog iskopa, već samo ravnanja udolina i pravljenja platoa.

Kako se navodi u presudi, vještak Milan Raičević je utvrdio da je ta površina bila u obliku uvale, koju je trebalo popuniti zemljom iz iskopa drugog dijela platoa koji je visinski bio iznad predviđene kote platoa”, piše u nalazu vještaka Raičevića.

Dodaje se da je “ izvođenje tih radova trebalo izvesti tako da količina iskopa bude jednaka količini potrebnog nasipa”.

“Ako je Opština shodno presudi dala ili duguje toliki novac građana, nameće se pitanje koliko će građane Bijelog Polja sada koštati odvođenje tog otpada, koji se iz dana u dan gomila”, ističe Mitrović .

I nakon dostavljene presude, u odgovoru na pitanje u vezi sa dugovanjem Opštine prema firmi “LUKA BS”, direktor Direkcije za investicije bjelopoljske Opštine Milanka Minić piše da Opština nije imala ni plaćanja ni prinudne naplate po osnovu tog posla pomenutom preduzeću.

„DUP-om za to naselje koji je usvojen 2015. godine, planirana je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa i Opština je pokrenula aktivnost u tom pravcu, prvenstveno imajući u planu izgradnju pomoćnog fudbalskog terena uz prateće sadržaje”, kazao je Minić, dodajući da je Ministarsvo nedavno propisalo Urbanističko-tehničke uslove za izradu projektne dokumentacije sportskih terena sa pratećim sadržajima. Opština Bijelo Polje, podsjetio je on, raspisala je tender za izgradnju obaloutvrde sa drenažom terena i realizacija tog projekta je još u početnoj fazi, zbog specifičnosti strukture zemljišta i dileme stručnjaka hidro struke koju vrstu obaloutvrde treba postaviti.

Sošićev sin direktor Direkcije za imovinu, ali tvrdi da nema konflikta interesa

Dragan Sošić je kazao da je on samo radnik firme, koju vodi njegova supruga Milica. Istakao je da na pomenutoj lokaciji radio oko dvije godine i završio posao. O tome zašto mu nije plaćen posao, za koji je Opština tužena, Sošić je kazao da mu Opština duguje novac i da odugovlači plaćanje jer je u krizi.

“Govore mi stalno kriza je, sačekaj još malo, platićemo, i sve tako. Platiće, moraju platiti i nadam se da će to biti u nekom razumnom roku, koji neće dovesti do toga da moram prinudno da naplatim svoja potraživanja”, kazao je Sošić.

O tome zašto posao nije bio ugovoren preko tendera, Sošić je kazao da se on nije ni stručan niti kompetentan da govori o tome i da su ga angažovali tadašnji sekretar Direkcije za investicije Dejan Luković i glavni administrator Radovan Obradović.

Ističe da nije bilo nikakvog konflikta interesa, što je njegov sin direktor Direkcije, jer je on poslove za Opštinu na više lokacija radio i kada on nije bio na tom mjestu.

Bonus video: