Mitrović: TE Pljevlja zagađuje Ćehotinu

"Primjetan je i viši vodostaj Ćehotine jer su vjerovatno pustili više vode sa brane Otilovići kojom upravljaju sa namjerom da se tako otarase otpada", kazao je Mitrović
1951 pregleda 2 komentar(a)
Ćehotina, Foto: Milorad Mitrović
Ćehotina, Foto: Milorad Mitrović
Ažurirano: 05.07.2019. 16:58h

Izvršni direktor NVO Breznica Milorad Mitrović tvrdi da je TE Pljevlja pustila hemikalije pepeo i šljaku u rijeku Vezišnicu, a da je sve to otišlo nizvodno Ćehotinom.

"Vjerovatno koristi situaciji da se oslobodi tog otpada prije sušnog perioda. Primjetan je i viši vodostaj Ćehotine jer su vjerovatno pustili više vode sa brane Otilovići kojom upravljaju sa namjerom da se tako otarase otpada", naveo je Mitrović.

Portparol Demokrata, Nikola Rovčanin je kazao da je situacija u Pljevljima dokaz da vlast nije u stanju da uspostavi mehanizme za zaštitu životne sredine.

"I da je višedecenijski privilegovan položaj zagađivača doveo do toga da ne vode računa ni o vazduhu, ni o zemlji, niti o vodi. Jedino čime se rukovode, to su finansijski interesi, zbog čega vrlo često gledamo apokaliptične slike, kao što je ova danas u Ćehotiini. Očigledno da vlast ne može ispoštovati obaveze iz Poglavlja 27 - zaštita životne sredine i da čak nije u stanju da sprovede usvojene zakone. Tražimo hitnu reakciju nadležnih organa, konkretne mjere i sankcije za odgovorne", naveo je Rovčanin.

Vaso Knežević, predsjednik SRK Lipljen iz Pljevalja kazao je da je došlo do pomora ribe u Vezišnici i Ćehotini i da je "vrlo očigledan krivac".

"Jer je utvrđeno odakle dolazi "bijela" voda, iz cijevi TE Pljevlja. Akcidend je prijavljen nadležnoj inspekciji, uzeti su uzorci vode i uginule ribe. Iz TE i Elektroprivrede Crne Gore tvrde da je izvršena diverzija na njih i da će oni pokrenuti krivičnu prijavu protiv NN lica. SRK Lipljen je preuzeo sve neophodne mjere, obaviješten je i ministar Simović i svi relevantni subjekti iz Sektora za slatkovodno ribarstvo, kao i uprava Elektroprivrede", rekao je Knežević.

Bonus video: