Mitrović: TE Pljevlja zagađuje Ćehotinu - Vijesti.me
U RIJEKU PUŠTENE HEMIKALIJE, PEPEO...

Mitrović: TE Pljevlja zagađuje Ćehotinu

"Primjetan je i viši vodostaj Ćehotine jer su vjerovatno pustili više vode sa brane Otilovići kojom upravljaju sa namjerom da se tako otarase otpada", kazao je Mitrović

Ćehotina
Ćehotina (Foto: Milorad Mitrović)

Izvršni direktor NVO Breznica Milorad Mitrović tvrdi da je TE Pljevlja  pustila hemikalije pepeo i šljaku u rijeku Vezišnicu, a da je sve to otišlo nizvodno Ćehotinom. 

"Vjerovatno koristi situaciji da se oslobodi tog otpada prije sušnog perioda. Primjetan je i viši vodostaj Ćehotine jer su vjerovatno pustili više vode sa brane Otilovići kojom upravljaju sa namjerom da se tako otarase otpada", naveo je Mitrović.

Hemikalije pepeo i šljaka pušteni u Vezišnicu
Hemikalije pepeo i šljaka pušteni u Vezišnicu(Foto: Milorad Mitrović)

Portparol Demokrata, Nikola Rovčanin je kazao da je situacija u Pljevljima dokaz da vlast nije u stanju da uspostavi mehanizme za zaštitu životne sredine.

"I da je višedecenijski privilegovan položaj zagađivača doveo do toga da ne vode računa ni o vazduhu, ni o zemlji, niti o vodi. Jedino čime se rukovode, to su finansijski interesi, zbog čega vrlo često gledamo apokaliptične slike, kao što je ova danas u Ćehotiini. Očigledno da vlast ne može ispoštovati obaveze iz Poglavlja 27 - zaštita životne sredine i da čak nije u stanju da sprovede usvojene zakone. Tražimo hitnu reakciju nadležnih organa, konkretne mjere i sankcije za odgovorne", naveo je Rovčanin.

Vaso Knežević, predsjednik SRK Lipljen iz Pljevalja kazao je da je došlo do pomora ribe u Vezišnici i Ćehotini i da je "vrlo očigledan krivac". 


Knežević: Očigledan krivac za pomor ribe(Foto: SRK "Lipljen")

"Jer je utvrđeno odakle dolazi "bijela" voda, iz cijevi TE Pljevlja. Akcidend je prijavljen nadležnoj inspekciji, uzeti su uzorci vode i uginule ribe. Iz TE i Elektroprivrede Crne Gore tvrde da je izvršena diverzija na njih i da će oni pokrenuti krivičnu prijavu protiv NN lica. SRK Lipljen je preuzeo sve neophodne mjere, obaviješten je i ministar Simović i svi relevantni subjekti iz Sektora za slatkovodno ribarstvo, kao i uprava Elektroprivrede", rekao je Knežević.


Vidi sve komentare