Mizeran prihod Tivta: Od hiljada jahti zaradli 60 eura

Prema Uredbi Vlade, boravišna taksa za brod iznosi od pet do 120 eura...
27 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.01.2017. 19:46h

Svega šezdesetak eura naplatila je prošle godine Turistička organizacija (TO) Tivat na ime boravišne takse za nautičke turiste, iako je samo kroz marinu Porto Montenegro prošlo više od 2.000 jahti.

Obaveza naplate takse stupila je na snagu 21. januara 2016. godine.

U TO Tivat, koja bi trebalo da ima najviše koristi od naplate takse nautičarima koji važe sa poslovično najbogatije turiste, tako mršav učinak objašnjavaju dugotrajnom administrativnom i tehničkom procedurom priprema za početak naplate.

"S obzirom na problematiku načina uspostavljanja ove vrste naplate, Ministarstvo održivog razvoja i turizma se tek dopisom 21. juna prošle godine i zvanično obratilo Sekretarijatu za finansije i ekonomski razvoj Opštine Tivat, kao i TO Tivat, a po pitanju pomenute problematike. Tek je tada Ministarstvo turizma sa Direktoratom za pomorski saobraćaj uspostavilo model naplate boravišne takse za plovne objekte, te je bilo dogovoreno da će Direktorat obezbijediti prostor u sklopu Lučke kapetanije za naplatu ove vrste takse", kažu u TO Tivat.

Navode da je uslijedio niz sastanaka i pregovora sa predstavnicima Lučke kapetanije Kotor i njene ispostave u Tivtu, ali da tada nije bilo prostornih mogućnosti za smještaj predstavnika TO Tivat na graničnom prelazu u Porto Montenegru, gdje bi se jahtašima direktno naplaćivala boravišna taksa kada brodom uđu u Crnu Goru.

Na bezuspješne pokušaje da se dogovore sa predstavnicima Lučke kapetanije, Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj i TO Tivat potrošili su nekoliko mjeseci.

Direktorica TO Gabrijela Glavočić kaže da su tek početkom novembra od direktora Direktorata za pomorstvo Vladana Radonjića dobili zeleno svjetlo "da se naplatiocu omogući smještanje kako u okviru prostorija Lučke ispostave u Tivtu na Pinima, tako i u montažnom objektu na graničnom prelazu u Porto Montenegru u okviru Carinske operative, gdje bi u zavisnosti od potreba, lakše vršio naplatu".

"U posljednjih mjesec dana tokom decembra 2016. i zbog smanjenog obima izdavanja vinjeta, odnosno dolazaka plovila, naplaćeno je svega 60-ak eura ove takse. Aktuelizacija ovih prihoda se očekuje početkom naredne turističke sezone, kada će se i broj plovila u Tivatskom zalivu značajno intenzivirati", kazala je Glavočićeva.

Uredbom koju je u januaru 2016. usvojila Vlada, propisano je da boravišna taksa, zavisno od dužine jahte i vremena njenog zadržavanja, iznosi od 5 eura za jahtu dužine do sedam metara koja u Crnoj Gori ostaje sedam dana, do maksimalnih 120 eura za brod dužine više od 20 metara koji se zadržava do godinu.

Planiraju da u 2017. naplate 115.000 eura

Gabrijela Glavočić kaže da je TO Tivat, finasijskim planom za 2017. godinu, predvidjela prihiod od 115.000 eura od boravišne takse za nautičke turiste.

"Važno je napomenuti da su do sada svi akteri za ovu vrstu naplate, informisani – operative marine Porto Montenegro koja je do sada uspjela obavijestiti o taksi i obavezi njenog plaćanja veći broj svojih redovnih klijenata – jahtaša, a sa Udruženjem pomorskih agenata je već dogovoren način njima najlakšeg vida plaćanja ove takse".

Navodi da je TO u međuvremenu napravila i "liflete" za jahtaše na engleskom jeziku, sa informacijama o visini i načinu plaćanja takse.

Bonus video: