Mjerljivi rezultati u dva kvartala

Na dnevnom redu sjednice bili su II i III kvartalni izvještaj o sprovođenju Plana rada Agencije za 2019. godinu.
297 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Miloš Rudović
Sa sjednice, Foto: Miloš Rudović

Većina članova Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije ocijenila je na današnjoj sjednici rezultate postignute u drugom i trećem kvartalu mjerljivim, iako su zamjerili što u većini oblasti nijesu predstavljni uporedni podaci za isti period prošle godine.

Na dnevnom redu sjednice bili su II i III kvartalni izvještaj o sprovođenju Plana rada Agencije za 2019. godinu.

U oblasti sprječavanja sukoba interesa i poštovanja ograničenja u vršenju javnih funkcija, Agencija je u tom periodu dala 62 mišljenja i donijela 31 odluku, od kojih je u 18 utvrđeno kršenje zakona.

Na osnovu mišljenja i odluka Agencije, 24 javna funkcionera su podnijela ostavke sa javne funkcije.

U drugom i trećem kvartalu Agenciji je dostavljeno devet izvještaja političkih subjekata i organa vlasti o redovnom radu i u toku izborne kampanje, dok je od početka godine dostavljeno ukupno 278 takvih izvještaja i svi su kontrolisani.

Zbog kršenja zakona iz svoje nadležnosti Agencija je u istom periodu podnijela 256 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka. Od početka godine Agencija je sudovima za prekršaje podnijela 299 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Okončano je 269 postupaka (uključujući i one po zahtjevima iz prethodnih godina), od čega su u 87,4% izrečene sankcije. Iznos novčanih kazni je 72.440 eura.

Takođe, Agencija je u dva kvartala izdala 13, a od početka godine 19 prekršajnih naloga. U izvještajnom periodu realizovano je 12 naloga u iznosu od 15.808 eura.

Bonus video: