Mješani Beransela prikupljaju novac: Hoće komšije da spasu zatvora

Potrebno oko 900 eura kako bi se povukle zatvorske kazne za osuđene zbog protesta
96 pregleda 1 komentar(a)
Beranselo, protest, Foto: Savo Prelević
Beranselo, protest, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.02.2017. 15:52h

Mještani Beransela organizovali su se da prikupe oko 900 eura, koliko je potrebno da se uplati kako bi se povukle zatvorske kazne za njihove sugrađane osuđene tokom protesta protiv izgradnje deponije na Vasovim vodama.

Policija je u petak Budimira Bubanju (52) sprovela u bjelopoljski Istražni zatvor, jer nije imao da plati kaznu oko 300 eura, koja mu je izrečena još 2013. zbog navodnog ometanja saobraćaja na mjestu protesta. Još nekoliko mještana očekuje slična sudbina, ako ne plate prekršajne kazne. Samo neki od njih uspjeli su da to učine.

Izvršni direktor ekološkog pokreta “Ozon” Aleksandar Perović rekao je da je Bubanja žrtava višegodišnjeg sistemskog nasilja i ekocida na Vasovim vodama i da je njegovo pritvaranje skandal.

Perović je podsjetio da je Ozon još 2013., sa još 30-ak NVO-a, predsjedniku države Filipu Vujanoviću uputio molbu za pomilovanje mještana, ali da je on nije prihvatio.

“Vijestima” je juče iz kabineta predsjednika države objašnjeno da on nije imao zakonskog osnova da pomiluje građane Beransela, jer se, kako su naveli, radilo o prekršajnim, a ne krivičnim kaznama.

Umjesto odgovora na pitanje zašto predsjednik Vujanović nije pomilovao osuđene Beranselce, kojima ovih dana neplaćene novčane kazne sudovi pretvaraju u zatvorske, “Vijestima” je proslijeđeno pismo koje je 2013. iz kabineta upućeno Ozon-u.

Pismo koje je iz Kabineta predsjednika dostavljeno “Vijestima”, “Ozonu” je upućeno dva dana nakon prijema inicijative za pomilovanje, i u njemu se navode članovi zakona u kojima se objašnjava postupak oko pomilovanja.

“Shodno navedenom, kako se radi o kaznama za prekršaje, a ne krivično osuđenim licima to nema pravnog osnova da predsjednik Crne Gore pomiluje imenovana lica” - piše u odgovoru. U inicijativi više NVO-a je, između ostalog, pisalo da mještani “ Beransela nakon što su iscrpili sve institucionalne procedure, uključujući mjesni referendum, prekršajne i krivične prijave, nijesu imali druge mogućnosti sem da nenasilnim protestom pokušaju da spriječe dalje ugrožavanje životne sredine i zdravlja ljudi, što je i praksa u demokratskim zemljama, a što garantuje i Ustav.

Bonus video: