Mjesečno za prevoz 20 eura

Prevoznici naplaćuju mjesečnu kartu za đake 25 eura, Ministarstvo prosvjete će participirati 20 odsto od cijene karte
60 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2016. 18:54h

Oko 400 podgoričkih đaka koji putuju u danilovgradsku Gimnaziju plaćaće od 1. marta prevoz 20 eura mjesečno. Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da će, od tog datuma, roditeljima, po dostavljanju dokaza o kupovini mjesečne karte, refundirati 20 odsto karte, odnosno 5 eura. Đačka karta do Danilovgrada košta 25 eura.

Savjet roditelja učenika danilovgradske Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ je na prekjučerašnjem sastanku jednoglasno zaključio da bi najbolje bilo da se prevoz učenika nastavi kao i do sada. To podrazumijeva da će, do kraja ove školske godine, poseban linijski prevoz i dalje biti organizovan, sa istim prevoznikom i istim stajalištima.

Direktorica Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“ Slavica Pavićević kazala je da odluka da se participira u cijeni karte prevoza u međugradskom saobraćaju nije novina, već nešto o čemu se razgovaralo i što se planski realizovalo shodno zakonskim obavezama.

„Ovim povodom, pored saopštenja koje je pročitano svim učenicima, organizovani su roditeljski sastanci i sastanak Savjeta roditelja“, rekla je Pavićević.

Ona je dodala da učenici koji upisuju i pohađaju Gimnaziju „Petar I Petrović Njegoš“ ovakvu odluku ne donose zbog prevoza, već zbog kvalitetne organizacije, stručnosti i maksimalne posvećenosti zaposlenih.

Nadležni u Ministarstvu prosvjete su, shodno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju i Pravilniku o kriterijumima i načinu prijema učenika u domove i ostvarivanju prava na participaciju prevoza, donijeli

Uputstvo za ostvarivanje prava na participaciju prevoza u gradskom, prigradskom i međugradskom prevozu, na osnovu kojeg se od 1. marta realizuje participacija prevoza za međugradski prevoz.

„Ministarstvo prosvjete, shodno propisima, ne može biti organizator prevoza i ne može zaključiti ugovore s prevoznicima, već može samo participirati u cijeni karte za prevoz u gradskom, prigradskom i međugradskom saobraćaju za učenike osnovnih i srednjih škola koji putuju pet i više kilometara do škole“, saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću ministarstva.

Iz resornog ministarstva dodaju da su vodili računa o bezbjednosti prevoza učenika u međugradskom saobraćaju, te da su Uputstvom definisali mogućnost da Savjet roditelja organizuje posebni linijski prevoz.

U skladu sa Uputstvom Ministarstva učenici, čiji roditelji odnosno staratelji, ostvaruju pravo na materijalno obezbjeđenje, ostvaruju pravo na participaciju prevoza u iznosu od 50 odsto od cijene karte.

Galerija

Bonus video: