Mještani Beransela: Da su nas obasipali poklonima bilo bi dosta, a ne smećem

Beranselo je, zbog svega što se u tom naselju dešava, privuklo pažnju šire javnosti i postalo, kako kažu mještani, "simbol otpora bezakonju"
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2011. 20:56h

Mještani Beransela su u subotu simboličnim okupljanjem u podne obilježili prvu godišnjicu od početka protesta protiv izgradnje regionalne sanitarne deponije Vasove vode, i poslali jasnu poruku lokalnim vlastima da prestanu da ih ignorišu i da im ne prkose donošenjem koncesionih akata i raspisivanjem tendera.

"Već godinama se odlaže smeće bez našeg znanja na području naše mjesne zajednice. Da su nas obasipali poklonima bilo bi dosta, a ne smećem. Mi tražimo samo ono na šta svi imaju pravo - zdravu sredinu i čist vazduh", rekao je predsjednik te MZ, Tiho Bogavac.

On je ponovio stav mještana da Vasove vode nijesu dobra lokacija za regionalnu deponiju i da se takva odluka ne može donijeti bez njihove saglasnosti.

Ako odbiju našu inicijativu, oni krše zakon", rekao je Bogavac

"Mi smo upravo ovih dana podnijeli Skupštini opštine inicijativu za raspisivanje referenduma na nivou mjesne zajednice, jer niko drugi ne može da odlučuje o tom problemu.

Ispunili smo sve zakonske obaveze u tom pogledu i vjerujem da će to pitanje biti postavljeno na sjednici lokalnog parlamenta. Ako odbiju našu inicijativu, oni krše zakon", rekao je Bogavac. Mještani Beransela su posebnu zahvalnost uputili ekološkom pokretu "Ozon" iz Nikšića, koji im pruža punu podršku i pomaže u pravnoj borbi.

"Oni nam pomažu u onome što mi ne možemo, jer nemamo ni sredstava ni moći, niti smo tako jak aparat da bismo mogli da se borimo protiv takve mašinerije, koja se služi najnižim podvalama", rekao je Tomović.

Na godišnjicu početka protesta protiv izgradnje deponije na Vasovim vodama mještanima je podršku dala i NVO "Eko rafting Berane", iz koje su ukazali da se "ovim projektom direktno utiče na zagađenje rijeke Lim".

Mještani Beransela su u proteklih godinu dana tri puta blokirali odvoz smetlišta i sva tri protesta su okončana upotrebom sile

"Da je kojim slučajem u pitanju Tara, ovo se sigurno ne bi dešavalo", rekao je predstavnik te NVO Radislav Ugrenović. Mještani Beransela su u proteklih godinu dana tri puta blokirali odvoz smetlišta i sva tri protesta su okončana upotrebom sile.

Prvi protesti počeli su u novembru prošle godine. Ta blokada je razbijena donošenjem privremenih mjera. Kada je Viši sud oborio tu odluku, uslijedila je druga blokada krajem prošle godine, doček Nove godine na deponiji i dvanaest dana agonije za komunalce.

Lokalne vlasti su, poslije neuspjelih pregovora i ubjeđivanja, podnijele novu tužbu "za smetnju posjeda" protiv MZ, Savjeta i 45 građana. Osnovni sud je tužbu protiv MZ i Savjeta odbacio, dok je dvanaestorici mještana, uz maksimalno odugovlačenje sudskih procesa, prvostepeno zabranjeno da se dalje okupljaju na deponiji i ometaju odlaganje otpada.

Mještani su se na takvu presudu žalili Višem sudu, ali odgovor još nije stigao, kao ni sudska odluka po njihovoj tužbi protiv Opštine i JP Komunalno zbog ugrožavanja životne sredine. Treća blokada odigrala se u maju ove godine i okončana je primjenom policijske sile.

Na Vasovim vodama je napravljena najveća planina smeća na sjeveru CG, sa najmanje pola miliona tona otpada, uključujući i opasni medicinski. Zakon je jasan: ako se opasni otpad pomiješa sa komunalnim, sav otpad postaje opasan

Početak priče o Vasovim vodama je medijska faktografija - američki državljanin, porijeklom iz Beransela Jovan Lončar, cijepanje bilborda, i nedavna presuda po kojoj lokalne vlasti moraju vratiti Lončarev bilbord sa fotografijom divljeg smetlišta i pitanjem – Dokle?

Na Vasovim vodama je, u međuvremenu, napravljena najveća planina smeća na sjeveru Crne Gore, gdje je odloženo najmanje pola miliona tona otpada, uključujući i opasni medicinski. Zakon je jasan: ako se opasni otpad pomiješa sa komunalnim, onda sav otpad postaje opasan.

Opštinske vlasti su, uprkos svemu, nedavno u lokalnom parlamentu, uz žestoko protivljenje opozicije, usvojili koncesiona akta, za koja su kazali da su neophodna za raspisivanje međunarodnog tendera za izbor investitora koji bi gradio regionalnu deponiju i reciklažni centar na Vasovim vodama. Odbornici DPS su bili jasni da nemaju namjeru da traže novu lokaciju i "gube vrijeme".

Da je izgradnja deponije jedno od ključnih pitanja u Beranama potvrdio je i predsjednik DPS Milo Đukanović, koji je nedavno, na konferenciji te partije u ovom gradu, saopštio kako je "to problem koji se mora hitno rješavati kao temelj svake kuće". Đukanović se, međutim, nije izjašnjavao o lokaciji, niti je direktno pominjao Vasove vode.

Odbornici DPS su bili jasni da nemaju namjeru da traže novu lokaciju i "gube vrijeme"

Mještani Beransela su na jučerašnjem protestu ponovili da nijesu protiv izgradnje regionalne doponije, ali da je lokacija Vasove vode izabrana na osnovu netačnih i falsifikovanih parametara. Bogavac je rekao da će, ukoliko Skupština opštine ne prihvati njihovu inicijativu za raspisivanje mjesnog referenduma, “oni naći načina da se opet organizuju i izraze nezadovoljstvo i protest”.

Beranselo je, zbog svega što se u tom prigradskom naselju dešava, privuklo pažnju šire crnogorske javnosti i postalo, kako kažu mještani, "simbol otpora bezakonju".

Galerija

Bonus video: