Mještani Bioča zaprijetili da će ponoviti scenario iz Beransela

Đurović je istakao da će nadležni, da bi udovoljili želji pojedinca, dozvoliti da se ugasi život u desetak sela
1 komentar(a)
PUP, Javna rasprava, Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
PUP, Javna rasprava, Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.10.2013. 14:22h

Mještani nekoliko sela u Mjesnoj zajednici Bioče zaprijetili su da će nadležnima prirediti isti scenario kao i građani Beransela, ukoliko u Prostorno - urbanističkom planu Podgorice (PUP) u naselju Potoci ne promijene namjenu površini, koja je predviđena za eksploataciju mineralnih sirovina.

Ističući da “eksploatacija mineralnih sirovina”, u stvari, predstavlja izgradnju kamenoloma i asfaltne baze, protiv čega se mještani bore posljednjih sedam godina, član Odbora za zaštitu životne sredine u MZ Bioče Veselin Đurović je istakao da će nadležni, da bi udovoljili želji pojedinca, dozvoliti da se ugasi život u desetak sela.

“Koji razuman razlog postoji da se udovolji volji pojedinca protiv više stotina građana. Vi nas praktično sa tim iseljavate ...Tamo ljudi žive i dolaze da rade, imaju farme, uljanike, više stotina košnica, vinograde. (Miomir) Mugoša je upoznat sa time, a više stotina građana nije udostojio ni jednog odgovora”, kazao je Đurović na centralnoj javnoj raspravi o Nacrtu PUP-a.

“Koji razuman razlog postoji da se udovolji volji pojedinca protiv više stotina građana. Vi nas praktično sa tim iseljavate ..."

Gradonačelnik Miomir Mugoša je odgovorio da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma na tom području izdalo koncesiju za eksploataciju kamena, naglasivši kako ne vjeruje da je “Ministarstvo to moglo izdati bez određene procedure”.

“Vi ćete naravno dobiti pismeni odgovor, koji će, kao i ostali, biti objavljen na sajtu Glavnog grada. Mi proceduru moramo ispoštovati, jer bez pozitivog mišljenja nadležnog Ministarstva naš dokument ne može da dobije prohodnost prema Skupštini. Nemam gdje da vas uputim, nego na instituciju koja je to uradila “, kazao je Mugoša.

Vasilije Miličković je istakao da se mještani godinama pitaju “kako je moguće da u jednoj demokratskoj i ekološkoj državi stavovi građana ne znače ništa”, objasnivši da se već sedam godina bore da zaštite svoj životni i radni prostor.

“Po ko zna koji put jedan pojedinac je jači od hiljade nas, koji vjekovima živimo tamo. Ovdje se ne radi o javnom interesu, već o interesu jedog privrednog subjekta, koji je došao među nas da bi nam uništio život. Ne treba vam Beranselo u Podgorici. Imaćete i lance i naš otpor, jer želimo da sačuvamo svoj prostor“, istakao je Miličković.

Bonus video: