Mještani blokirali koncesionare: Nema sječe dok ne poprave puteve

Mještani pozvali tužilaštvo da ispita pojedinosti o dodjeli koncesija..
96 pregleda 1 komentar(a)
Kamion, Foto: Printscreen (YouTube)
Kamion, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 22.12.2015. 19:54h

Mještani Kaludre, Donjih Luga, Donje Ržanice i Zagorja drže u blokadi put ka planinskim katunima Cmiljevice i onemogućavaju koncesionare da eksploatišu šumu.

Oni zahtijevaju da koncesionari u tom dijelu beranske opštine poprave puteve i naprave betonske mostove, koji su tokom eksploatacije uništeni zbog, kako tvrde, prolaska teško natovarenih kamiona i druge šumske mehanizacije. Mještani su odbacili predlog koncesionara da izgradi drveni most na najspornijem mjestu, jer, navodno, betonski nije u mogućnosti da izgradi. Svoju odluku nijesu promijenili ni nakon što su privođeni i saslušani u beranskom Centru bezbjednosti.

“Mi smo gospodi iz policije objasnili da koncesionari po pitanju održavanja puteva nijesu ispoštovali odredbe iz koncesionog ugovora, koji su prije sedam godina sklopili sa Upravom za šume. Istakli smo da nemamo moralno pravo da mirno posmatramo kako neodgovorni pojedinci uništavaju naše saobraćajnice... Stavili smo do znanja da nadležni u ovoj oblasti treba da uvedu više reda, ukoliko misli dobro i državi i lokalnom stanovništvu“, kazao je predsjednik Mjesne zajednice Kaludra Radovan Anđić.

Mještani četiri mjesne zajednice tvrde da se procedura oko dodjele koncesija na šume ne sprovedi u skladu sa zakonom. Sumnjaju da postupak prate koruptivne radnje, o čemu su obavijestili sud, tužilaštvo, Upravu za šume, predsjednike države i Vlade, lokalnu upravu i međunarodne institucije u Crnoj Gori.

Oni očekuju da će pravosudni organi biti ažurni i da će primorati koncesionare i odgovorne u Upravi za šume da poprave puteve i porušene mostove.

Nadaju se da će tužilaštvo “pročešljati“ sve pojedinosti vezane za dodjelu koncesija i produženje ugovora.

“Dokazi na terenu su jasni i običnom laiku i govore da se ogromno blago od posječene šume u dijelu Cmiljevice slilo u džepove moćnih pojedinaca koji su za sobom ostavljali devastirane prostore i uništene puteve. Poseban javašluk se odigravao posljednjih godina, kada su privilegovani koncesionari napravili pravu okupaciju kaludarskih šuma zanemarujući preuzete obaveze“, kazao je Anđić.

Prije dvije godine mještani sela Šekular, takođe u beranskoj opštini, u više navrata su blokirali puteve i onemogućavali odvoz drvne građe, iznuđujući na taj način ulaganja u infrastrukturu.

Predsjednici skoro svih sjevernih opština ranije su u više navrata saopštavali kako se kolač od šuma neskladno dijeli i da neprimjereno malo pripada opštinama na čijim teritorijama se šume nalaze.

Oni su ukazivali na to da šumskim blagom treba da se upravlja na sjeveru, kao što se morskim dobrom upravlja na jugu.

Tvrde da ima privilegovanih, a da su ostali osuđeni na propast

Mještani tvrde da prednost prilikom davanja državnih šuma na korišćenje imaju privilegovani pojedinci, dok su svi ostali drvoprerađivači osuđeni na propast.

Ističu da na području pomenutih mjesnih zajednica ima desetak pilana koje, zbog nedostatka sirovine, ne rade.

Oni su pozvali Upravu za šume da pod hitno raspiše tender za dodjelu koncesija i da svim vlasnicima drvoprerađivačkih pogona doznači određene količine drvne mase. Pozvali su i evropske eksperte da provjere njihove tvrdnje da se neznatna sredstva od koncesionih naknada usmjeravaju za razvoj lokalne zajednice. Da je predviđeni novac usmjeren za razvoj Kaludre, ona bi, tvrde mještani, danas ličila na urbanu sredinu, a ne na mjestu iz kojeg se, zbog težine života i loše infrastrukture, konstantno odlazi.

“Svaki dan smo gledali teške kamione natovarene balvanima, kako remete prirodnu ravnotežu i uništavaju našu muku. Došlo je vrijeme da to i Evropa vidi, jer pred takvim javašlukom domaće institucije zatvaraju oči“, kazao je jedan od mještana.

Bonus video: