Mještani Brezana se izborili za put i vodu

Završeno je asfaltiranje puta u dužini od devet kilometara, a Ministarstvo poljoprivrede je budžetom za ovu godinu opredijelilo 90 hiljada eura za izgradnju seoskog vodovoda
1281 pregleda 0 komentar(a)
Asfaltiranje puta, Foto: Privatna arhiva
Asfaltiranje puta, Foto: Privatna arhiva

Mještani Brezana iz Pive, koji su prošle godine tri mjeseca blokirali izvođenje radova energetskim kompanijama Krnovo Green Energy i Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) tražeći sanaciju puta koji su izvođači uništili tokom nekoliko prethodnih godina, kao i rješavanje problema vodosnabdijevanja, uspjeli su da se izbore za svoje zahtjeve.

Završeno je asfaltiranje puta u dužini od devet kilometara, a Ministarstvo poljoprivrede je budžetom za ovu godinu opredijelilo 90 hiljada eura za izgradnju seoskog vodovoda.

„Put je asfaltiran u novembru – šest kilometara je asfalitrala kompanija Krnovo Green Energy, a tri kilometra CGES. Novac koji je Ministarstvo opredijelilo za ovu godinu biće dovoljan za izradu projekta i gradnju bazena, koja će početi na proljeće, a već naredne godine će svaka kuća u Breznima imati vodu. To će biti od nemjerljivog značaja za razvoj poljoprivrede i stočarstva”, stoji u saopštenju za javnost Udruženja za razvoj i promociju Brezana.

Ističu da ih je povodom rješavanja pitanja vodosnabdijevanja primio direktor Direktorata za vodoprivredu Momčilo Blagojevića koji je ispunio sve što im je obećao. I predsjednik Opštine Plužine, Mijuško Bajagić, je obećao da će lokalna uprava takođe pomoći gradnju vodovoda.

“Predstavnici obje energetske kompanije su, nakon sastanaka i razgovora, izrazili dobru volju da kroz društveno odgovorno postupanje pomognu da se Brezna, koja su postala važno energetsko čvorište Crne Gore, razvijaju i postanu ‘Švajcarska u Crnoj Gori’ što je vizija mještana, a to je potpuno izvodljivo i realno”, navode iz Udruženja

Svojim primjerom, kako su naveli, žele da motivišu mještane crnogorskih sela da se organizjuju i bore kako bi obezbijedili uslove da vrijedno rade na svojim imanjima, da pošteno zarađuju i dobro žive od svoga rada.

“Svako selo u Crnoj Gori može biti mala ‘Švajcarska’. Priroda je bila darežljiva, a država, resorno ministarstvo i lokalne uprave moraju obezbijediti elementarne uslove za život i rad - put, vodu i struju. Bez toga, ali i bez konkretne podrške ljudima koji žele da ostanu na svojim imanjima, ili da se vrate, priča o razvoju sjevera, nema nikakvog smisla”, poručili su Brežnjani.

Bonus video: