Mještani Buljarice traže dio od prodaje zemlje: Dva miliona, ili blokada Opštine

iz Mjesne zajednice poručuju da će do kraja mjeseca organizovati i veliki narodni zbor
135 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2013. 11:36h

Mjesna zajednica Buljarica dala je ultimatum Opštini Budva da od prodaje opštinske zemlje u zaleđu Kraljičine plaže, na granici sa barskom opštinom, koja se nalazi dijelom u buljaričkoj uvali, petinu novca, odnosno dva miliona eura, mora da uloži u to infrastrukturno najsiromašnije mjesto na crnogorskoj obali.

“Dva miliona eura moraju biti uplaćena na račun Mjesne zajednice, kako bi znali da će taj novac sigurno biti uložen u naše mjesto“, poručio je član MZ Ilija Armenko.

Nepravedno zapostavljena, kako je upozoreno na preksinoćnjem sastanku savjeta MZ, Buljarica danas grca u problemima - od izlivanja fekalija, do nepostojanja savremene javne rasvjete, trotoara, planskih dokumenata, zbog čega ne može ni turistički da se valorizuje.

Ukoliko se i ovog puta Opština i njeno rukovodstsvo iz redova DPS – SDP, koje je upravo glasovima iz Buljarice uspjelo da na minulim izborima zadrži vlast, ogluši o zahtjeve stanovnika, primijeniće radikalne mjere - blokadu rada Opštine.

Buljarica danas grca u problemima - od izlivanja fekalija, do nepostojanja savremene javne rasvjete, trotoara, planskih dokumenata...

Uvjereni da do toga neće doći, iz Mjesne zajednice poručuju da će do kraja mjeseca organizovati i veliki narodni zbor, sa koga će uputiti iste zahtjeve, a započeće i potpisivanje peticije kojom će obavezati čelnike u Budvi da ispune obećanja koja davali unazad deceniju i po.

Kompanija “Royal Group” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ponudila je 21,2 miliona eura za kupovinu 42 hektara zemlje u zaleđu egzotične Kraljičine plaže. Budvanima pripada 230.000 kvadrata, odnosno 11 miliona eura, dok je 180.000 kvadrata vlasništvo barske Opštine.

“Uže rukovostvo MZ imalo je sastanak i bićemo vrlo odlučni da dio kolača, odnosno petina novca od prodaje Kraljičine plaže koja se nalazi na teritoriji naše mjesne zajednice ostane u Buljarici. Ta dva miliona eura moraju biti uplaćena isključivo na žiro-račun MZ i mi ćemo ih, ne bez znanja Opštine, uložiti u infrastrukturu. Želimo da izgradimo puteve, kanalizaciju, rasvjetu. Punih 50 godina nije uložen nijedan euro”, kazao je Armenko.

Ukoliko se Opština ogluši o njihove zahtjeve, što je do sada nebrojeno puta činila, kako je istakao Armenko, preduzeće radikalne mjere.

“Stalno nas obmanjuju i zato im skrećemo pažnju da preko ovoga nećemo lako proći, jer smo pod pristiskom građana... Ako nas i ovog puta obmanu, cijela Buljarica će doći i blokirati rad Opštine. Vjerovatno će se pravdati kako ne postoje planska dokumenta, za čiju smo izradu još 2008. mi platili obrađivača. Sačekaćemo donošenje detaljnohg plana, ali ćemo novac čuvati, jer bi se, kao svaki put do sada, potrošio. Zapostavljeni smo kao da smo džungla. Planovi su donijeti za najzabitije selo u zaleđu Budve, Miločera i Svetog Stefana, ali nas, da li namjerno ili ne znam kako to drugačije protumačiti, zaobilaze svi“, istakao je Armenko.

On je istakao da traže samo ono što im legalno pripada.

“Vjerujem da će Opština izaći u susret. Imamo dobru saradnju sa predsjednikom Lazarom Rađenovićem i vjerujemo da će nam pomoći i ispuniti obećanja. Ovo nema nikakve veze sa politikom. U ovome su svi mještani Buljarice složni”, rekao je Armenko.

Sve preče od prečeg

Armenko je naveo da nemaju ništa protiv što se novac ulaže bilo u izgradnju fudbalskog stadiona u Petrovcu, bilo u rekonstrukciju prizemlja zgrade Opštine.

“I treba da se adaptira Opština i izgradi stadion u Petrovcu i da se, ako treba, napravi Vembli. Ali, ima preče od prečeg. Mi plivamo u fekalijama godinama. To vam je (karikiram) - oni se voze u BMW-u i prelaze u mercedes, a mi u Buljarici vozimo fiću kojoj su otpali točkovi”, pojasnio je Armenko.

Galerija

Bonus video: