Mještani Crnče: Sklonite krave, jer nam truju izvore

Mještani tvrde da je u blizini zakopane zaražene stoke voda koja se koristi za piće, a iz potoka se poji stoka
112 pregleda 2 komentar(a)
Vuković Milan, Foto: Jadranka Ćetković
Vuković Milan, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 10.08.2016. 18:58h

Mještani sela Crnča u bjelopoljskoj opštini dali su nadležnima rok od 24 sata da iskopaju i dezinfikuju teren na kojem su zakopali zaražene krave, jer se u neposrednoj blizini tog mjesta nalaze izvori pitke vode.

Zakopavanje zaraženih goveda nastavljeno je i juče na više lokacija u bjelopoljskoj opštini. Dok neki od mještana strahuju od moguće zaraze zbog načina zakopavanja, nadležni i dalje tvrde da se prilikom ukopavanja poštuju sve procedure.

Ivana Bubanja iz sela Crnče je kazala da mještani neće dozvoliti dalje ukopavanje stoke i da traže da se ona ukloni. Njen komšija Iljaz Hasanagić rekao je da nisu poštovani propisi, niti prilikom zakopavanja, niti izbora mjesta i da je zakopavanje rađeno pod okriljem noći.

Milan Vuković iz sela sela Šćepanica je ispričao da ukopavanje stoke na mjestima koje je odredila opština ugrožavaju seoske izvore i potok i da na tom mjestu njihova djeca provode veći dio vremena. „Nismo znali gdje će da ih kopaju, na koji način, niti nas je bilo ko iz Opštine pitao gdje će da ih kopaju. U blizini je voda koja se koristi za piće, a iz potoka pojimo stoku“, rekao je Vuković.

On je istakao da se boji za svoju porodicu jer se na oko 50 metara nizbrdo nalazi bunar sa pitkom vodom dubok šest metara i da postoji realna opasnost od zaraze.

I mještani Potoka optužili su prekjuče nadležne da su goveda oboljela od krvgave kože zakopali na seoskom igralištu, gdje se okupljaju i djeca. Oni su ispričali da su tokom noći čuli bagere, a ujutro, nakon kišne noći, koja je "sprala zemlju sa mrtvih životinja", na igralištu zatekli crijeva od goveda. Mještani su o svemu obavijestili nadležnu veterinarsku službu i policiju i tražili uklanjanje životinjskih ostataka. Oni su tražili i da se utvrdi da li su životinje zakopane uz poštovanje svih propisa.

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu u fitosanitarne poslove Vesna Daković i Fadil Bahović, član Opštinske komisije za procjenu štete, međutim, tvrde da su goveda oboljela od kvrgave kože zakopana propisno

“To je urađeno na lokaciji koju su kao najpogodniju izabrali sami mještani sela Crnče ", kazao je Bahović.

Daković je pojasnila da postoje dva ograničenja prilikom zakopavanja goveda, i to da je priroda zemljišta takva da na njemu nema vode, kao i da se na tom mjestu neće graditi i da se to poštuje.

Prema posljednjim podacima, od bolesti kvrgave kože oboljelo je više od 180 goveda, od kojih je najviše u Mojkovcu, Beranama, Bijelom Polju i Kolašinu.

Bonus video: