Mještani dvije MZ u Budvi ne daju parcelu: Mi ćemo pričati sa Atlas grupom

Atlas grupa namjerava da na mjestu oronulog poslovnog centra i parcele mjesne zajednice podigne luksuzni poslovno stambeni kompleks od 7.000 kvadrata
55 pregleda 8 komentar(a)
Poslovni prostor Pržno, Foto: Vuk Lajović
Poslovni prostor Pržno, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 16.04.2014. 13:58h

Predstavnici dvije mjesne zajednice "Sveti Stefan " i Miločer" upozorili su upravu grada, da ni po koju cijenu neće dozvoliti da im se oduzme atraktivna parcela od 1.149 kvadrata u srcu Pržna, te pozvali vlast da sa dnevnog reda sjutrašnjeg skupštinskog zasijedanja "skine" spornu odluku.

Opština Budva, upravo je atraktivnu parcelu naspram hotela "Maestral" tačno prije 10 godina prenijela u vlasništvo Mjesnoj zajednici "Sveti Stefan" za potrebe izgradnje kulturno- društvenog centra.

Još prije tri decenije, tadašnja vlast je izuzela zemlju, od mještana koji su je dali za gradnju mjesnog centra. Na toj parceli niknuo je, sada oronuli poslovni centar, u kome se i dalje nalaze kancelarije mjesne zajendice, apoteka, pošta, ambulanta, te prodavnica.

Parcela od 1.149 kvadrata ostala je neizgrađena. U vrijeme privatizacije, Atlas grupa uspjela je da postane vlasnik poslovnog centra od 600 kvadrata i parcele na kojoj je on izgrađen od nešto više od 2.000 kvadrata.

Mještanin Pero Kentera pozvao je odbornike da budu odgovorni i ne usvoje odluku ukoliko vlast bude institirala da ostane na dnevnom redu ne glasaju, kako se ne bi stidjeli

Naime, Atlas grupa namjerava da na mjestu oronulog poslovnog centra i parcele mjesne zajednice podigne luksuzni poslovno stambeni kompleks od 7.000 kvadrata, te dvije komšinske parcele, formiraju, pod vazećem DUP "Pržno- Podličak" jednu urbanističku parcelu UP 45.

Sve je to dovelo do pravog usijanja, i mještani nakon saznanja, da Opštine upravo želi da ih liši vlasništva nad parcelom i isključi iz pregovora sa Atlas grupom, zaprijetili su da će se svim pravnim sredstvima boriti da im se to pravo ne oduzme, a mnogi su spremni i lično da dođu pred skupstiškom salom i, ukoliko lokalni parlament, ne bude sa dnevnog reda skinuo spornu odluku.

Atraktivna imovina je dovela čak i do rascijepa mjesne zajendice i stvaranja dvije "Sveti Stefan" i "Miločer", ali i pored mimoilaženja, mještani su jedinstveni, i kako su na zajedničkoj konferenciji za novinare saopstili, neće Opštini dozvoliti da nastaviti sa mutnim igrama u Paštrovićima.

Predstavnik MZ "Miločer" Vlado Mitrović je naglasio da je neko namjerno želio da posvađa mještane među sobom, da bi iskoristio priliku i oduzeo imovinu MZ

Uz podsjećanje da je još krajem maja 2013. na sastanku sa gradonačelnikom Lazarom Rađenovićem, dogovoreno da u novoizgrađenom poslovno-stambenom centru Atlas grupe Mjesnoj zajednici pripadne 520 kvadrata poslovnog prostora, koji je do sada imala, i još 22 odsto od izgrađenog prostora na "spornoj" parceli, predsjednik MZ " Sveti Stefan" Vido Andus iznio je čuđenje da i pored postignutog dogovora sada Opština želi da im oduzme zemlju.

"Pitamo se šta je motiv Opštine da uzima zemlju mjesnoj zajednici, kada smo zajednicni donijeli odluku o gradnji. Smatramo da je iz atakvog stava Opštink, odnosno pojedinica u Opštini, stoje neke skrivene namjere", kazao je Andus i dodao da je savjet mjesne zajednice jednistven u stavu da se odluka skkine sa dnevnog reda, i da na svakom narednom sastanku sa Atlas grupom, prisustvuju predstavnici MZ.

Mještanin Pero Kentera pozvao je odbornike da budu odgovorni i ne usvoje odluku ukoliko vlast bude institirala da ostane na dnevnom redu ne glasaju, kako se ne bi stidjeli.

Predstavnik MZ "Miločer" Vlado Mitrović je naglasio da je neko namjerno želio da posvađa mještane među sobom, da bi iskoristio priliku i oduzeo imovinu MZ.

Bonus video: