Mještani bili pod šterikama četiri dana

Stanovnicima Kičave propale namirnice, iz CEDIS-a kažu da su juče dobili struju, ali dio još nema
1554 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 08.02.2020. 11:42h

Mještani sela Kičava, udaljenog oko 40 kilometara od BIjelog Polja, tvrde da četiri dana nisu imali struje.

Pored struje žale se i da je često zavijan put od Pavinog Polja do Kičave u dužini oko sedam kilometara, što im onemogućava normalan život u tim, ionako surovim predjelima. Jelena Radović iz zaseoka Selišta kazala je da je život postao nezamisliv, a pored svih muka, baterije na telefonima su se ispraznile, tako da više ne mogu ni da pozivaju nikog.

“Sve nam propada. Nestalo nam je osnovnih životnih namirnica. Više ni svijeća nemamo, niti možemo da dođemo do prodavnice u Pavinom Polju da kupimo. Kad ne platiš struju isključe te, a kada danima nema struje niko glave ne okreće”, kaže Radović. Ona objašnjava da u selu žive uglavnom staračka domaćinstva.

“Evo nas sada kao u prastara vremena. Još samo mast i krpu da upalimo, drugo nam ne biva. Putevi prema svim zaseocima su neraščišćeni, a ima i smetova. Da pomremo niko doći ne može. Ne daj bože ko da zanemogne ne bi se moglo izaći”, kazala je ona.

Sretko Čabarkapa je ispričao da se zimnica u zamrzivačima već otopila i da su mještani ogorčeni.

“Prijavljivali smo dežurnoj službi nestanak struje, ali danima nikonije dolazio. Teško nam je i zbog stoke. Ovih dana se tele krave, jagnje se ovce, dežuramo u štalama pod šterikama, strahujući da ne zapalimo i nas i štale. Evo nas kao u 15. vijeku živimo”, kaže on.

Iz CEDIS-a su juče popodne kazali da su loše vremenske prilike 5. februara, uz olujni vjetar i sniježne padavine izazvale određene probleme na distributivnoj mreži, kako na dalekovodima, tako i na niskonaposnkoj mreži u opštinama koje pokriva Region 6 - Kolašin, Mojkovac i Bijelo Polje.

“Tako je usljed loših vemenskih prilika bilo više kvarova na dalekvodu Pavino Polje, sa kojeg napaja i selo Kičava. Zaposleni u CEDIS-u su i pored otežanih uslova rada, zbog vremenskih prilika, radili na sanaciji kvarova i to prvo na dalekovodima, što je prioritet, kako bi što veći broj korisnika dobio napajanje, a potom na sanaciji kvarova na niskonaponskoj mreži. Napominjemo da naše ekipe, zbog loših vremenskih uslova prethodna dva dana nijesu mogle doći do mjesta kvara zbog neprohodnosti puteva do planinskog sela Kičava”, kazali su tada iz CEDIS-a, dodajući da oprema koju ekipe nose teška više desetina kilograma, a da su kvarovi na nepristupačnom terenu.

Ističu da je pored svih problema, juče popodne ekipa CEDIS-a uspjela da otkloni kvar i napominju da je nestanak struje dežurnoj službi regiona 6 prijavljen 5. februara, što znači da nisu bili četiri dana bez struje, kako tvrde mještani.

Iz CEDIS-a je saopšteno da su sinoć i mještani zaseoka Jasika dobili struju.

Bonus video: