Mještani kolašinskih sela često kradu djelove opreme stubnih trafostanica: Rizikuju život i prekid struje

Mreža na seoskom području kolašinske opštine, tvrde, održava se redovno prema planu održavanja
980 pregleda 0 komentar(a)
Šteta mnogo veća od vrijednosti ukradenog, Foto: CEDIS
Šteta mnogo veća od vrijednosti ukradenog, Foto: CEDIS

Mještani kolašinskih sela, ako je suditi prema podacima iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), često kradu djelove opreme stubnih trafostanica.

Pored toga što počinioci rizikuju život zbog neznatne materijalne koristi, kako objašnjavaju u CEDIS-u, krađama se remeti redovno napajanje električnom energijom i uzrokuju štetu na distributivnom sistemu koja višestruko prevazilazi vrijednost ukradenog. Svaka krađa do sada uredno je prijavljena policiji, ali počinioci još nisu otkriveni.

„U prethodnom periodu imali smo više puta krađu ulja i taransformatora sa stubnih trafostanica u kolašinskoj opštini. Posljednja otuđenja tih djelova bilo je u maju, na četiri stubne trafostanice - Bare Kraljske, Drndari, Sunga i Drcka. Pomenute trafostanice napajaju se sa dalekovoda Skrbuša. To su krajnje trafostanice koje gravitiraju andrijevičkoj opštini“, kazali su “Vijestima” u CEDIS-u.

Na meti kradljivaca najčešće su bakar iz transformatora i vodova, transformatorsko ulje, kao i L profili sa stubova distributivne mreže, te vrata i prozori na trafostanicama. Iz tog preduzeća podsjećaju da su početkom godine „kradljivci presjekli stablo koje je palo na dalekovod Skrbuša i prouzrokovalo njegov ispad, nakon čega su ukrali i transformator iz te trafostanice“.

„Naglašavamo da, osim materijalne štete koju trpi CEDIS, naši korisnici ostaju bez električne energije do sanacije oštećenja, što nerijetko može da potraje i do 48 sati. Stoga još jednom apelujemo na nadležne organe da preduzmu neophodne mjere kako bi ovaj vid krađe konačno bio suzbijen. Podsjećamo da je svako neovlašćeno pristupanje elektroenergetskim objektima izuzetno rizično“, poručuju iz CEDIS-a. Podsjećaju da je u toku važan projekat kompletne revitalizacije dalekovoda Skrbuša sa pripadajućim trafostanicama i niskonaponskim mrežama. Nakon završetka radova, a to će, kako obećavaju iz CEDIS-a, biti prije zime, napajanje korisnika na tom području biće stabilno.

Taj dalekovod, dug 39 kilometara sa 26 trafostanica i oko 700 stubnih mjesta, je, kako tvrde, izuzetno značajan energetski objekat za područje kolašinske opštine. Prema planu bilo je potrebno zamijeniti 350 stubnih mjesta, dakle polovinu od ukupnog broja. Do danas su završena 344 stubna mjesta, rekonstrisano šest trafostanica i zamijenjeno oko 5.100 kilograma užeta”, kažu u tom preduzeću.

Mreža na seoskom području kolašinske opštine, tvrde, održava se redovno prema planu održavanja.

Bonus video: