Mještani Kumbora na pola sata blokirali saobraćaj: Smeta im prljavština i prašina sa gradilišta

"Dnevno ovom ulicom prođe 50-ak kamiona koji prevoze građevinski materijal, stvarajući buku i dižući prašinu zbog čega je ugroženo naše zdravlje", kaže mještanka Vida Vujnović
3354 pregleda 2 komentar(a)
Danas u Kumboru, Foto: Slavica Kosić
Danas u Kumboru, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 17.06.2019. 14:27h

Grupa mještana Kumbora jutros je na pola sata blokirala lokalni put i na taj način onemogućila saobraćaj između gradilišta Portonovi kompanije "Azmont" i hotela podgoričke firme "Carine" u Kumboru.

Kumborani traže da se ta saobraćajnica redovno pere, a da kamioni smanje brzinu dok prolaze kroz naselje.

Mještani su nezadovoljni zbog buke i prašine koju stvaraju kamioni i građevinske mašine sa ova dva gradilišta.

"Dnevno ovom ulicom prođe 50-ak kamiona koji prevoze građevinski materijal, stvarajući buku i dižući prašinu zbog čega je ugroženo naše zdravlje", kaže mještanka Vida Vujnović.

Ona navodi da je zbog toga ugrožena i turistička sezona.

"Gosti dođu, ostanu dan-dva i onda odu, a ovdje se skoro svaka porodica bavi turističkom djelatnošću, bilo kao osnovnim ili dodatnim poslom", navodi Vujnović.

Njena komšinica Ljubinka Vujnović kaže da je i obližnja plaža često prekrivena prašinom koju dižu kamioni, a more je prljavo i neprikladno za kupanje zbog blata koje se spira sa ulice.

Predstavnici izvođača radova u Portonovom, kompanije "Pizzarotti" su obećali da će ulicu uz njihovo gradilište prati četiri puta dnevno, jer su sa hercegnovskim vatrogascima sklopili ugovor o održvanju čistoće na toj saobrćajnici koji će biti na snazi do kraja godine.

Čedomir Popović vlasnik kompanije "Carine" koja gradi hotel u Kumboru tvrdi da njegovi radnici peru dio ulice svaki drugi dan, što se, prema tvrdnjama stanvnika koji žive u obližnjim kućama, ne vidi.

Mještani su Popoviću zamjerili i zbog neograđenog gradilišta koje stvara ružnu sliku o tom turističkom mjestu, a predstavlja opasnost za mještane, ali i turiste kojih je već puno u Kumboru.

Zahtijevju da se oko gradilišta budućeg hotela koji bi, prema Popovićevim riječima trebalo da bude otvoren 15. jula, postavi visoka zaštitna ograda i prskalice koje su radile jedno vrijeme, a onda su uklonjene.

On je obećao da će vlasnicima kojima su njegovi kamioni oštetili kapiju i ograde, nadoknaditi štetu.

"Ako već danas ne počne pranje ulice i vozači kamiona ne smanje brzinu prilikom prolaska kroz naselje, sjutra ćemo nastaviti protest i blokirati saobraćajnicu", poručili su Kumborani.

Kumborani su i prošle godine od mjesne zajednice, Opštine Herceg Novi i njenih nadležnih organa tražili da zbog istih problema reaguju, ali su bili uskraćeni čak i za odgovor.

Zabrana gradnje

Zabrana gradnje na hercegnovskoj rivijeri stupila je na snagu 15. juna i trajaće do 15 septembra.

Dozvolu da grade i ovog ljeta dobila je kompanija "Azmont" u Kumboru, a do 1. jula moći će da rade "Carine", takođe u Kumboru i na gradilištu Lazzure u Meljinama.

Bonus video: