Mještani Malog brda traže izmjene PUP-a: "Izgatali" im put kroz čak 70 kuća

Mještani tvrde da bi zbog gradnje puta moralo da bude porušeno 70-ak kuća, većinom sagrađenih prije više od pola vijeka bez dozvole
106 pregleda 7 komentar(a)
Miomir Mugoša, Mihailo Burić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miomir Mugoša, Mihailo Burić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.04.2014. 16:28h

Stari vic o tome kako gradonačelnik Miomir Mugoša u šolji nekome "vidi" put kroz kuću, postao je realnost za tri stotine mještana Malog brda.

Oni su se požalili predsjedniku Komisije za reviziju i verifikaciju Prostorno urbanističkog plana (PUP) Mihailu Buriću da im je Mugoša kroz kuće ucrtao "nenormalan put", tražeći da se ta saobraćajnica izbriše iz PUP-a.

Pismom, u koje su "Vijesti" imale uvid, mještani obavještavaju Burića da bi zbog planirane izgradnje saobraćajnice, trebalo porušiti čak 70 kuća, od kojih su, kako tvrde, gotovo sve sagrađene prije pola vijeka - "na divlje".

U pismu, zavedenom u Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, mještani pojašnjavaju da je put planiran od krivine iznad Momišićke crkve.

Tvrde da tu već postoji cesta, sagrađena "prije 58 godina", kojom se "može normalno saobraćati".

"Ovih 300 stanovnika nikako ne shvataju to rješenje da se tuda gradi cesta i da se ovi objekti koji su divlje sagrađeni ruše, što je navodno usvojeno Planom iz 2007. godine", piše u pismu.

Burić nije mogao da se sjeti pisma mještana Momišića, a ne zna ni da da li je njihov zahtjev usvojen.

"Bio sam predsjednik komisije. Mi smo plan završili i predali zapisnik sa našim stavovima i taj plan je usvojen. Podgorica je velika i bilo je mnogo problema i primjedbi, tačnije 1.280, tako da se ne sjećam pisma i ne znam da li je zahtjev usvojen", rekao je Burić.

Odgovor na to pitanje “Vijesti" nijesu uspjele da dobiju ni u Sekretarijatu, zbog praznika.

Skupština Glavnog grada krajem februara ove godine usvojila je predlog odluke PUP-a.

Vodu i telefon dobili kada je Mugoša biran

Mještani navode da su vodu i telefon dobili kada je Mugoša biran za gradonačelnika, neki i uz pomoć Skupštine opštine Podgorica i Fonda za razvoj.

"A sada treba da se ruše, umjesto da se uklope i da tamo nastavimo dalji život. Očekujemo da nam pomognete, jer Vi ste ličnost koja može da izbriše taj nenormalni put koji je planiran", piše u pismu.

Navodi se i da je nekada planirana i izgradnja ambasada na Malom brdu.

Bonus video: