Mještani nikšićkog sela Broćanac se još oporavljaju od poplava

Prošlogodišnje novembarske poplave koje su pogodile Nikšić ostavile su trajne posljedice na pojedina domaćinstva. Među njima su Nikolići iz Broćanca, čije su tri kuće gotovo sasvim bile potopljene
1401 pregleda 0 komentar(a)

Strašne slike iz nikšićkog Broćanca koje su početkom novembra prošle godine uznemirile mnoge građane širom Crne Gore. Par mjeseci kasnije, tri kuće porodice Nikolić oporavljaju se od vode koja ih je gotovo sasvim progutala.

Čak i krov ove kuće tokom novembarskih poplava bio je pod vodom. Iz velike vode isplivale su samo rijetke stvari i dragocjene porodične fotografije.

Radojki Nikolić jednako teško je palo kad je napuštala dom i kad mu se vratila. Iako je jedva čekala da uđe u kuću, na donji sprat i stvari koje su se tu nalazile više ne može da računa.

"Ne znam je li mi teže bilo kad sam otišla ili kad sam se vratila. Živjeli smo ovdje, na gornjem spratu isto, ali smo ovdje boravili ljeti i zimi. Ovdje se sad osjeća vlaga, kažete da stalno provjetravate uzalud? Sve se otvara, provjetrava, ali vlage opet dosta stoji#, kazala je Radojka Nikolić, mještanka Broćanca.

Nikolići kažu da im je uništeno kompletno imanje, pa zato kreću praktično od nule. Opština Nikšić i Ministarstvo bez portfelja su im isplatili novčanu pomoć.

"Ministarstvo 3000 i Opština 550 eura, s tim što imam obećanje za rješenje stambenog pitanja, pa evo vidjećemo", kazao je Darko Nikolić.

"Ta pomoć što su nam dali je mala, malo se može s tim uraditi", dodaje Radojka.

Darko sa suprugom i dvoje djece živi u gradu kao podstanar, a rješenju stambenog pitanja se nada do marta. Za njegovog osamdesettrogodišnjeg strica Milorada Opština je obezbijedila garsonjeru koja mu je predata na trajno korišćenje, dok se, kako je rečeno, ne steknu uslovi da se vrati na rodno ognjište.

"Ovome drugom stricu za sad je samo Opština dala pomoć za kuću, što je vrlo malo. Tih 660 eura koliko su njemu dali za kuću dobili su tu neki ljudi za livade i ograde", navodi Darko.

I dok isušuju stvari i trude se da od kuće ponovo naprave topao i ušuškan dom, strepe da će sa novim obilnim kišama ponovo biti u problemu.

"Može opet na jesen, sigurnosti ovdje sigurno nema", zaključuje Rada.

Bonus video: