Mještani Ozrinića ne žele stambene objekte za Rome u svojoj blizini

"Romi imaju potpuno ista prava kao i ostali i nikada im ništa nijesmo branili"
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2011. 15:23h

Dio stanovnika mjesne zajednice Ozrinići protestovali su zbog namjere opštinske vlasti da u blizini njihovih kuća gradi tri stambena objekta za devet romskih porodica. Stanovi Roma nalaziće se u blizini transportne rampe Rudnika boksita i zemljani radovi na toj parceli su već počeli.

Mještani Ozrinića tvrde da nemaju ništa protiv Roma sa kojima godinama žive u dobrosusjedskim odnosima ali da im smeta namjera da se u njihovoj Mjesnoj zajednici podignu stambeni objekti u kojima bi živjeli Romi iz drugih djelova gradova, a ne njihove komšije koje su odavno, kako su poručili, prihvatili kao svoje.

"Nikad im ništa nijesmo branili"

Romi koji žive u Ozrinićima, tvrde mještani, imaju potpuno ista prava kao i ostali stanovnici te Mjesne zajednice i nikada im ništa nijesu branili, ali protive se da Opština kod njih napravi još jedno romsko naselje.

Njih 84 je do sada potpisalo peticiju kojom traže da nadležni u Opštini prekinu radove

„Romi koji ovdje žive pohađaju školu u našoj mjesnoj zajednici, priključeni su na vodovodnu, telefonsku i elektro mrežu, koje smo gradili sopstvenim sredstvima.

Jedna romska porodica bavi se stočarstvom i koristi pašnjake Ozrinića, protiv čega nemamo ništa“, kazali su mještani Ozrinića koji su se okupili na parceli gdje je planirana izgradnja stanova za devet romskih porodica.

Izgradnja planiranog naselja, tvrde mještani Ozrinića, i da nijesu u pitanju Romi, zbog preopterećenosti postojeće zagušene infrastrukture ugrozila bi stanovništvo, a stambeni objekti se prave odmah pored samog puta, tako da će biti ugroženi i mještani i vozači.

Zbog tih razloga njih 84 je do sada potpisalo peticiju kojom traže da nadležni u Opštini prekinu radove na izgradnji stanova dok se ne riješi pomenuti spor.

Potpredsjednik Opštine Nikšić, Momčilo Mićunović, kazao je da je razlog nezadovoljstva mještana Ozrinića taj što će im nove komšije biti Romi.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava obezbijedilo je prošle godine 180 hiljada eura za stanove Romima, Egipćanima i Aškalijama u Nikšiću

„Ne vidim razloga za to jer se radi o domicilnim Romima koji sada žive na Brlji. Radove na projektu ćemo nastaviti a nesporazumi će nadam se, nakon našeg razgovora sa mještanima biti otklonjeni“ poručio je Mićunović.

Za devet stanova prijavilo se 20 porodica

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava obezbijedilo je prošle godine 180 hiljada eura za stanove Romima, Egipćanima i Aškalijama u Nikšiću. Opština je dala plac koji je oslobodila komunalija, sa 15 hiljada eura učestvovala u izgradnji trafostanice, Agencija za uređenje prostora uradila projekat, a prije nekoliko mjeseci izabran je izvođač radova.

Radovi su, kako je rekao Mićunović, bili odloženi zbog zime i sada ne namjeravaju da ih odlažu ili prekidaju zbog protesta mještana.

Komisija će izabrati devet porodica od 20 koliko je konkurisalo kod nikšićkog Centra za socijalni rad.

Bonus video: