Mještani Rakonja prijete blokadom magistrale zbog otrovnog otpada

Mještanka Milka Radović, koja živi pored potoka, kaže da je to prava ekološka bomba, da se smrad toliko osjeća da je nemoguće da se sjedi u kući
60 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 19:36h

Mještani dijela naselja Rakonje protestovali su i juče zbog fekalija, i otrovnog otpada, koji se, kako tvrde, ispušta iz Opšte bolnice i nedavno izgrađenog Doma za stare u naselju Medanovići.

Mještanka Milka Radović, koja živi pored potoka, kaže da je to prava ekološka bomba, da se smrad toliko osjeća da je nemoguće da se sjedi u kući.

“Godinama je tako, obraćali smo se svim opštinskim organima, kao i čelnicima lokalne uprave, ali oni nijesu imali sluha za ovaj problem”, kaže Radovićeva.

Njen komšija Dragan Sošić dodaje da su se nedavno prvi put obratili gradonačelniku Aleksandru Žuriću.

Ekološka bomba na pragu od kuća >>>

“Preduzete su neke aktivnosti i ukoliko se to ne nastavi, radikalizovaćemo protest, pa čak blokirati i magistralu koja prolazi pokraj naših kuća”, poručuje Sošić.

Sekretar Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj Dejan Luković juče je posjetio mještane Rakonja i obećao skorije saniranje tog ekološkog problema.

“U toku je snimanje terena i pronaći će se najbolje rješenje. Regulisaće se pitanje odvođenja atmosferskih voda zatvorenog tipa od naselja Medanovići, u dužini oko 200 metara. Za taj posao je obezbijeđeno 15.000 eura i očekujemo da će on biti uskoro realizovan”, kaže Luković.

Predsjednik MZ Ranko Krkalović ističe da pored tog postoje još četiri slična problema u naselju.

“Petogodišnjim planom realizacije poslova u mjesnoj zajednici koji treba da se realizuju od iduće godine, uvršten je i problem odvođenja otpadnih voda na koji ukazuju mještani ovog dijela naselja. Taj posao je počeo da se realizuje prije planiranog roka, te očekujemo da bude uspješno i završen”.

“Inače, trasa koja treba da se radi, u jednom dijelu je završena ranije i to na potezu od pruge do Lima i preostaje da se završi kritični dio u gornjem dijelu”, navodi Krkalović.

I neke lokalne ekološke organizacije daju prioritet rješavanju problema otpadnih voda koje protiču kroz Rakonje. Takođe ističu da neće podržati akciju „Ekološka nedjelja“ koju sprovodi Ministarstvo održivog razvoja i turizma za koju je sredstva obezbijedila Evropska komisija u Crnoj Gori.

“Nećemo podržati tu akciju, jer se postavlja pitanje koliko je od pola miliona eura opredijeljeno opštinama na sjeveru države, kroz projekat podizanja svijesti građana. Nelogično je da se od opština i NVO traži da učestvuju u akciji, a da se sredstva troše ko zna gdje”.

“Učestvovaćemo u globalnoj akciji „Očistimo svijet“ i daćemo puni doprinos tome. Ali, ministar Predrag Sekulić treba da dođe na sjever i da svoj doprinos ekologiji, jer od kako je na toj funkciji nije došao u Bijelo Polje, a često ga viđamo oko podgoričkih škola”, saopštavaju iz NVO “Euromost“.

Galerija

Bonus video: