Mještani sela Plunci u Rožajama tvrde da se nelegalno sječa šume

Građa se prodaje za mizernih 15, 16 eura, ali da se pojedinci enormno bogate
334 pregleda 0 komentar(a)
plunci, Foto: Aida Sadiković
plunci, Foto: Aida Sadiković
Ažurirano: 18.10.2011. 17:46h

Mještani sela Plunci tvrde da se na tom području vrši masovna nelegalna sječa u koju su najvjerovatnije umiješani i zaposleni u Šumskoj upravi.

Pajazit, Safet i Muhamed Ljaić su prijavili policiji nezakonitu sječu 14 kubika građe u rejonu Šoljani, koji se nalazi pod sudskim sporom. Ističu da to nije jedinstven primjer, već da šumski kriminal traje godinama.

"Nakon što koncesionari posjeku odobrena, odnosno doznačena stabla u ista odjeljenja se vraćaju po nekoliko puta i pustoše ih. Takvu pljačku je nemoguće obaviti bez saradnje sa ljudima iz Šumske uprave, makar sa šumarima", smatraju Ljaići.

Ističu da se građa prodaje za mizernih 15, 16 eura, ali da se pojedinci enormno bogate.

"Nas najviše interesuju šume zbog kojih se mi godinama sporimo i očekujemo da će nam biti vraćene. U ponedjeljak su izašli na teren i zatekli, pored puta koji vodi prema Kuli, 20 odsječenih stabala pripremljena za utovar. Bilo je očigledno da panjevi nemaju legalnu oznaku, jer su pored nekih ostavljene stare pločice što je dokaz da su skinute sa ranije posječenih stabala. Vidjelo se da je sve rađeno na brzinu", smatraju Ljaići.

Kancelarije Šumske uprave bile zaključane

Oni su o tome u ponedjeljak pokušali da obavijeste nadležne u Šumskoj upravi, ali tvrde da su sve kancelarije bile zaključane.

Iz Šumske uprave su saopštili da će preispitati navode nakon čega će moći da prokomentarišu tvrdnje Ljaića

Oni traže formiranje nezavisne komisije koja će "se uvjeriti u njihove tvrdnje".

Iz policije je potvrđeno da su Ljaići proteklih godina više puta prijavljivali sječu u navodno spornim rejonima.

"Ovdje ne možemo govoriti o spornoj šumi. Postupak jeste na sudu, ali sve do ne donošenja odluke i njene pravosnažnosti Uprava šuma je ta koja gazduje šumama i ustupa je koncesionarima. U konkretnom slučaju ne postoji ni sudska mjera kojom se zabranjuje eksploatacija", rekli su u policiji, napominjući da su ranije prijave Ljaića bile neutemeljene.

Iz Šumske uprave su saopštili da će preispitati navode nakon čega će moći da prokomentarišu tvrdnje Ljaića.

Bonus video: