Mještani sela Vrujici: Varnice iz trafo-stanice izazvale požar

Iz Elektroprivrede nijesu željeli da komentarišu optužbe mještana Donjomoračana
78 pregleda 2 komentar(a)
Kolasin vatra_1, Foto: Dragana Šćepanović
Kolasin vatra_1, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 13.09.2012. 17:10h

Mještani donjomoračkog sela Vrujici tvrde da je uzrok požara koji je od subote do utorka bijesnio na Crkvinama i uništio na desetine hektara šume, ugrozio vikend naselja i ugostiteljske objekte, bilo varničenje trafo-stanice.

Prema riječima Vladislava Dožića, koji je, kako tvrdi, tokom gašenja vatre oko trafo-stanice u svom selu zadobio i opekotine drugog i trećeg stepena, sve je počelo u subotu u ranim poslijepodnevim satima.

“Nekoliko mojih mještana može vam sve ovo potvrditi. U četvrtak su radnici Elektroprivrede, mislim da je riječ o ekipi iz Bijelog Polja, krčili trasu niskonaponske mreže, preko koje se selo snabdijeva strujom.

Sa nekoliko komšija on je grabuljama pokušao da spriječi širenje vatre, ali ih je jak vjetar u tome ometao

Na jedno 150 do 200 metara od trafo-stanice, jedna od grana, koju nijesu potpuno odsjekli pri dnu zaglavila se u krošnji drugog drveta i tako stajala. S obzirom na to da je u subotu od podne duvao jači vjetar, grana je pala na žicu. Vjerovatno da je trafo- stanica zbog jačih osigurača duže „trpjela“ zbog tog spoja i varničila. Kako je svuda okolo suva trava i paprat brzo su se zapalili”, tvrdi Dožić.

Dalekovod isključen nakon sat vremena

Prema njegovim riječima, sa nekoliko komšija on je grabuljama pokušao da spriječi širenje vatre, ali ih je jak vjetar u tome ometao. Kako kaže, odmah su obavijestili zadužene za dalekovod u Manastiru Morači, da bi se spriječila još veća šteta.

"Vjetar je vatru velikom brzinom raspirivao prema Crkvinama"

“U Manastiru Morača nijesu organizovana dežurstva, već šef trafo-stanice živi u selu Đuđevina. On je odmah krenuo, ali je dalekovod isključen tek poslije sat. U međuvremenu sam je ja isključio.

Otvorio sam vrata naše trafo-stanice i isključio „sklopku“. Bilo je užasno, ubrzo nam je stigla pomoć iz Manstira Morača, gasili smo vodom koju smo donosili u bidonima. Pokušavali smo da spriječimo širenje.

Kuće su blizu svega 150 metara odatle, ali je malo mještana. Bilo nas je ukupno pet - šest. Vjetar je vatru velikom brzinom raspirivao prema Crkvinama, a šta se kasnije dešavalo vidjeli ste”, kaže Dožić.

Policija počela istragu

Tom prilikom Dožić se i povrijedio i zbog opekotina na desnoj ruci i licu, zatražio i ljekarsku pomoć u kolašinskom Domu zdravlja.

Istragu povodom tvrdnji Dožića i njegovih komšija, prema nezvaničnim informacijama, počela je i policija.

Kolašinski vatrogasci su tokom požara nezvanično izjavljivali da je požar svakako uzrokovan ljudskim faktorom

Požar na Crkvinama četiri dana držao je na terenu kolašinske vatrogasce, a u gašenju vatre pomagali su i avioni MUP-a, mještani i skoro trideset lovaca.

Prema nezvaničnim informacijama uništeno je na desetine hektara bukove šume, a vatra se opasno primakla vikend naseljima. Tokom subote i nedjelje više od četrdeset sati vatrogasci su od požara branili i repetitor Javnog servisa i bazne stanice mobilnih operatera. U ponedjeljak vatra je zahvatila terasu restorana „Vidikovac“, ali je veća šteta izbjegnuta brzom intervencijom pripadnika Službe zaštite i spasavanja. Ugrožen je bio i lovački gater. Požar je lokalizovan tek u utorak poslijepone.

Tvrdnje Dožića i njegovih komšija još niko zvanično nije potvrdio. Kolašinski vatrogasci su tokom požara nezvanično izjavljivali da je požar svakako uzrokovan ljudskim faktorom. Vatra je tokom četiri dana izbijala na različitim djelovima Crkvina, odnosno mjestima koja su bila daleko od glavnog žarišta. Da li je riječ o novim žarištima ili je vjetar „prebacivao“ s gornje strane magistrale, do sada niko nije zvanično razjasnio.

U EPCG čekaju rezultate istrage

Iz Elektroprivrede nijesu željeli da komentarišu optužbe mještana Donjomoračana. Direktor kolašinske Elektrodistribucije Ranko Vukasanović nas je uputio na PR službu.

“Ne želim da komentarišem izjave mještana prije rezultata istrage”, bilo je sve što je kazao PR te kompanije Rajko Šebek.

Bonus video: