Mještani Svetog Stefana traže od Sekulića da čuva primorje

Da su Gvozdenović i Nenezić ostali, i ovo malo prostora što je ostalo nedirnuto bilo bi upropašćeno, smatraju nezadovoljni mještani.
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2011. 17:26h

Mještani Svetog Stefana i Pržna pozvali su novog ministra turizma i održivog razvoja Predraga Sekulića da ne dozvoli da se od Kamenova, koje je jedino ostalo neizgrađeno, napravi nova Zavala ili Pržno.

Najstariji starosjedioci Pržna i Svetog Stefana Stanko Mitrović, Boško Mitrović i Pero Miković, upozorili su u otvorenom pismu ministra Sekulića da ne ponovi greške prethodnika Predraga Nenezića i Branimira Gvozdenovića, zbog kojih Sveti Stefan i Pržno, “izgledaju tako kako izgledaju - nepovratno uništeni”, te zamolili da Kamenovo, koje je jedina „neizgrađena oaza na primorju“, bude pretvoreno u ono gdje se djeca kasnije mogu zapošljavati, a ne da bude dodijeljeno onima koji namjeravaju da ga betoniraju.

Samo interesi

“Kamenovo je zemlja naših djedova i ono mora biti vraćeno. Ne želimo da se ponovi ono što danas imamo u nekada elitnim turističkim mjestima kao što su Sveti Stefan ili Pržno. Mi mještani Svetog Stefana, najljepšeg dijela Crnogorskog primorja, razočarani smo kako se radi i upropašćava naše primorje. Mi smo ovdje rođeni i ostarali, pa ne možemo da javno ne ukažemo na svoje nezadovoljstvo gradnjom u našem mjestu”, upozorili su mještani.

Oni ističu da, pored velikih kuća i stanova koji se grade bez plana u vrijeme kada je svaka gradnja zabranjena, „pojedinci rade šta hoće“.

“Njih ne interesuje ništa osim njihovog interesa. Za ovakvo stanje, pored jednog broja odgovornih ljudi, najveću krivicu treba da snose bivši ministri uređenja prostora i turizma Gvozdenović i Nenezić, kao i urbanisti koji je trebalo to da spriječe. Umjesto da zabrane, oni su im omogućavali i izlazili im u susret, kako bi ostvarili svoje ciljeve. Zato danas, kao posljedicu svega toga, imamo upropašćen dio našeg mjesta”, navode mještani.

Osim velikog broja zgrada za tržište, kako dodaju, nije trebalo dozvoliti ni gradnju Zavale i stanova za prodaju u Pržnu.

“Nezadovoljni smo i samom gradnjom na ostrvu Sveti Stefan, koji se već toliko godina radi, ali nikako da se završi, zbog čega cijelo mjesto trpi ogromnu štetu”, ističu mještani.

Naglašavaju da ih je vijest o smjeni Gvozdenovića i Nenezića obradovala.

“Da su ostali, i ovo malo prostora što je ostalo nedirnuto bilo bi upropašćeno. Nadamo se da će novi ministar sa saradnicima i ovaj preostali dio primorja koji je ostao neizgrađen, izgraditi u interesu mjesta i turizma, od čega ovaj narod treba da živi, a država da ima koristi”, navode u otvorenom pismu najstariji mještani Svetog Stefana i Pržna.

Da su Gvozdenović i Nenezić ostali, i ovo malo prostora što je ostalo nedirnuto bilo bi upropašćeno, smatraju nezadovoljni mještani.

Oteto na sudu

Većini staromještanskih porodica, tvrdi Boško Mitrović, oduzeta je imovina u zaleđu plaže Kamenovo. Pred raznim sudovima se, dodaje, potražuje povraćaj gotovo 70 hiljada kvadrata eksproprisane zemlje.

“Mnogima je zemlja oduzimana, nekima su davane minimalne nadoknade, ali većina je ostala i bez djedovine i bez novca. Naš saplemenik Luka T. Mitrović, koji je dugo živio u Americi, traži da mu se vrati 1.500 kvadrata zemlje, koji su mu oduzeti i to bez ikakve nadoknade.

Cijeli slučaj je pred sudom. Ovakvu sudbinu dijeli još desetak porodica i mnogo nasljednika, koji već više od decenije vode sudske sporove kako bi vratili ono što im je vjekovima pripadalo. Na tu zemlju su se nelegalno uknjižile brojne firme koje su vodile kosovsko odmaralište. Pravda je na našoj strani”, kazao je Mitrović.

Bonus video: