Mještanima Park šume Zagorič stižu presude: Moraju da plate zemlju porodici Vučinić

U pojedinim slučajevima mještanima je počelo od plate ili penzije da se odbija iznos do naplate
383 pregleda 36 komentar(a)
Park šuma Zagorič, Foto: Boris Pejović
Park šuma Zagorič, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.10.2015. 18:35h

Pojedinim mještanima Park šume u Zagoriču, stigle su pravosnažne presude da plate zemlju porodici Vučinić, na kojoj su izgradili kuće.

Pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda u Podgorici vraćeno je 125.000 kvadratnih metara u Park šumi Zagorič porodici Vučinić, koji su bili vlasnici zemljišta prije nacionalizacije.

Novim, pojedinačnim presudama je odlučeno da se Vučinićima mora isplatiti novac za tu zemlju, odnosno po procjeni vještaka od 35 do 40 eura po kvadratu i sudski troškovi.

Vrhovni sud je prema saznanjima “Vijesti”, donio tridesetak pravosnažnih presuda, a posljednja Višeg suda, za plaćanje zemljišta, donijeta je prije 15 dana.

U pojedinim slučajevima mještanima je počelo od plate ili penzije da se odbija iznos do naplate.

Iz advokatske kancelarije „Jovović, Mugoša, Vuković” saopšteno je da će tužitelji morati da plate tržišnu vrijednost zemljišta koje su okupirali.

“Porodica Vučinić nije mogla da uđe u posjed tog zemljišta jer su tamo već izgrađene kuće. Rušenje nije bilo moguće po Evropskoj konvenciji, jer su kuće useljene”, saopšteno je iz kancelarije.

Istakli su da očekuju da za godinu do godinu i po budu pravosnažne sve presude i da su mještani svjesni toga.

“Prosječno po tim pravosnažnim presudama Vučinićima treba da plate 20.000 eura. Te kuće su napravljene na divlje, odnosno nelegalno, samo pojedini su upisani u katastru. Cijena koju je odredio vještak od 35 do 40 eura po kvadratu nije realna, odnsono čak može da bude mnogo veća i do 150, jer Park šuma je blizu centra. Međutim, to zemljište je devastirano, pa je to uticalo na procjenu”, navode iz kancelarije.

Mještaninu Dušanu Pejuškoviću četiri mjeseca odbijaju od penzije po 200 eura zbog presude u korist Vučinića.

“Stigla mi je presuda da moram da platim preko 30.000 eura, odnosno 35 po kvadratu. Prema podacima Uprave za nekretnine to zemljište vrijedi do 25 eura, pa mi nije jasno, kako su tako procijenili”, kazao je Pejušković.

On je kazao da je jednom mještaninu kuća oduzeta, odnosno data na licitaciju, zbog nemogućnosti plaćanja iznosa po presudi.

Iz advokatske kancelarije „Jovović, Mugoša, Vuković” su potvrdili da od toga mještanina nijesu mogli da naplate potraživanja, jer nema nikakvih primanja, zbog čega će kuća biti prevedena na Vučiniće.

“Taj mještanin ima upisanu nekretninu u katastru, kako je to moguće, ne znamo”, istakli su iz kancelarije.

Mještanin Ratko Radenović kazao je „Vijestima” da je Osnovni sud presudio u njegovu korist, ali da je Viši sud vratio na ponovno odlučivanje.

Pokrenuli novi postupak pred Ministarstvom finansija

Radenović je rekao da su 44 mještanina pokrenula postupak pred Ministarstvom finansija, odnosno Komisijom za restituciju za poništenje rješenja o vraćanju zemlje Vučinićima.

Oni traže donošenje nove odluke shodno pravom stanju na terenu i činjenicama.

“Taj postupak je pokrenut prošle godine, a ove je održano jedno ročište. To smo zatražili jer nijesmo bili uopšte upoznati sa ranijim postupkom, odnosno to je držano u tajnosti. Smatramo da smo morali da znamo i da učestvujemo”, kazao je Radenović.

Iz advokatske kancelarije „Jovović, Mugoša, Vuković” je saopšteno da su upoznati sa tim postupkom, ali da je to samo odlaganje stvari i da će odluka opet biti u korist Vučinića.

Bonus video: