Mjesto za goste tajne policije

“Vijesti” nijesu mogle da dobiju odgovor iz Glavnog grada zašto osam godina niko od nadležnih nije izdao građevinsku dozvolu za 152 kvadrata vile
175 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2014. 19:14h

Agencija za nacionalnu bezbjednost Crne Gore (ANB) u širem centru Podgorice posjeduje vilu “Ljubović”, koja nema građevinsku dozvolu za 152 kvadrata, saznaju “Vijesti”.

Na sajtu Uprave za nekretnine, između ostalog, navedeno je da vilu od 258 kvadrata samo koristi tajna služba, a da pravo svojine nad njom ima Glavni grad.

Iz Uprave za nekretnine “Vijestima” je rečeno da Glavni grad, ipak, nije vlasnik dijelom nelegalno sagrađene vile, već ANB, odnosno država.

“Na nekretninama koje su upisane u listu nepokretnosti... utvrđeno je da pravo da koristi zemljište ima ANB, dok je ono u svojini Crne Gore, subjekat raspolaganja Glavni grad. Pravo svojine nad objektom (vilom) ima Agencija za nacionalnu bezbjednost”, saopštio je Slavko Dabanović iz Uprave za nekretnine.

Dabanović je dodao da je vila ranije bila u vlasništvu izvjesnog Cvetka Milanovog Đurovića, dok je zemlja na kojoj se ona nalazila bila u vlasništvu Glavnog grada.

Na pitanje “Vijesti” kada je upisan teret da vila u većem dijelu nema građevinsku dozvolu, Dabanović je kazao da je to učinjeno 2006. godine.

“Teret je upisan 2006. godine kada je raniji vlasnik Cvetko Đurović tražio da mu se snimi dograđeni dio objekta, za koji nije imao odobrenje za gradnju”, kaže Dabanović.

“Vijesti” nijesu mogle da dobiju odgovor iz Glavnog grada zašto osam godina niko od nadležnih nije izdao građevinsku dozvolu za 152 kvadrata vile i, ako nije mogla da se izda, zašto po zakonu nije srušeno ono što je nelegalno sagrađeno.

Iz kabineta Bora Vučinića, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, “Vijestima” je rečeno da samo koriste vilu “Ljubović”, ali da nijesu njeni vlasnici, kao što tvrdi Uprava za nekretnine.

“Uredbom Vlade Crne Gore, objavljenom u Službenom listu 4. juna 2010. godine, utvrđeni su objekti za reprezentativne namjene, koji su u svojini Crne Gore. Agenciji za nacionalnu bezbjednost, shodno članu 5 navedene uredbe, ustupljena je na korišćenje gostinska vila 'Ljubović' u Podgorici, koja je predmet Vašeg interesovanja”, stoji u odgovoru iz ANB-a.

Dodali su da je prije donošenja navedene uredbe Agencija, takođe ostvarivala pravo korišćenja vile, bez naknade, u skladu sa sporazumom zaključenim u martu 2007. godine sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

“Način i uslove korišćenja navedenog objekta Agencija realizuje u skladu sa odredbama navedene uredbe”, piše u odgovoru tajne policije.

Kestnerovi među prvim komšijama

Na dvadesetak metara od ANB-ove vile "Ljubović" nalazi se kuća i imovina porodice Kestner. Jedan od suvlasnika nad tom imovinom je jedan od glavnih aktera duvanske afere, Podgoričanin Srećko Kestner. Ime Srećka Kestnera godinama se vezivalo za šverc cigareta.

Uhapšen je 31. jula 2012. na graničnom prelazu kod Bosanske Gradiške, po Interpolovoj potjernici kojom ga je potraživao NCB Visbaden jer je prekršio njemački zakon o trgovini. Zemaljski sud u njemačkom gradu Hof u novembru 2012. godine osudio ga je na godinu i po zatvora uslovno, zbog šverca cigareta.

Pored uslovne kazne, Kestner je kažnjen i sa 30.000 eura, prenio je tada njemači list “Augsburger allgemeine”. Kestner je, objavili su tada njemački mediji prethodno priznao krivicu i objasnio da je organizovao transport cigareta iz Holandije preko Njemačke za Crnu Goru i da je za to dobio 12.000 dolara.

U Sudu tokom njegovog svjedočenja nije pomenut nijedan saučesnik. Ranije je premijera Mila Đukan ov i ć a označavao kao čovjeka pod čijim patronatom su švercovane cigarete tokom 90-ih.

Galerija

Bonus video: