Mlade arhitekte zatražile reakciju inspekcije: Stopirajte radove kod "Podgorice"

Arhitekte traže da se hotel hitno stavi pod prethodnu zaštitu, da se izmjene i dopune DUP-a "Rekreativno-kulturna zona na obali rijeke Morače-južni dio" stave van snage, nakon detaljnog ispitivanja pravne i planske utemeljenosti rješenja tog plana i da se obustavi gradnja nebodera
56 pregleda 9 komentar(a)
Grupa Kana, pres, Foto: Luka Zeković
Grupa Kana, pres, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.01.2016. 18:57h

Mlade arhitekte i članovi fejsbuk grupe „Kana / ko ako ne arhitekt?” smatraju da Izmjene i dopune DUP-a "Rekreativno-kulturna zona na obali rijeke Morače-južni dio" nisu urađene u skladu sa Pravilnikom o bližem sadržaju i formi planskog dokumenta.

Zbog toga zahtijevaju hitnu reakciju inspektora za urbanizam i zabranu daljih radova na izgradnji poslovne zgrade od 12 spratova kompanije “Normal tours” Žarka Burića.

Arhitekte traže da se hotel hitno stavi pod prethodnu zaštitu, da se izmjene i dopune DUP-a "Rekreativno-kulturna zona na obali rijeke Morače-južni dio" stave van snage, nakon detaljnog ispitivanja pravne i planske utemeljenosti rješenja tog plana i da se obustavi gradnja nebodera.

Predstavnici grupe, koja se protivi izgradnji zgrade od 12 spratova u neposrednoj blizini hotela "Podgorica", kazali su juče da izmjene DUP-a ne sadrže analitičko-dokumentacionu osnovu, po kojoj bi se mogao sagledati zvaničan stav institucija kulture o izgradnji nebodera u neposrednoj blizini hotela, što je predviđeno Pravilnikom.

"Izmjene nisu urađene u skladu sa odlukom i programskim zadatkom kojim se predviđa manje povećanje izgrađenosti prostora. Taj stav temeljimo na činjenici da je izgrađenost u zahvatu predmetnog plana povećana sa 34.000 kvadrata na 75.000 kvadrata, odnosno više nego duplo", dodali su arhitekte..

Istakli su da je investitoru "Normal company" izdata građevinska dozvola koja predviđa objekat površine 5.756 kvadrata, iako je izmjenama DUP-a definisana maksimalna izgrađenost od ukupno 5.462 kvadrata.

"Potrebno je utvrditi pojedinačnu odgovoronost projektanta, revidenta tehničke dokumentacije i nadležnog organa koji je izdao građevinsku dozvolu".

Arhitekta Aleksandar Ašanin napomenuo je da Izmjenama i dopunama DUP-a nije definisana spratnost zgrade.

"Data je samo bruto građevinska površina, a ostavljeno je da se kroz konkurs koji je raspisalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma odredi spratnost. Konkurs nije bio otvoreni, već pozivni", kazao je Ašanin, navodeći da nije bilo limita spratnosti.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara dobila inicijativu 2012.

Arhitekte su ukazale na neažurnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koja je u maju 2012. primila inicijativu Arhitektonskog foruma za zaštitu 48 najvrijednijih dijela crnogorske arhitekture 20. vijeka, među kojima je i “Podgorica”.

Istakli su da inicijativu do danas nijesu razmotrili niti o tome izvijestili podnosioca u roku od 90 dana.

"Meni su rekli da su odgovorili i naveli datum tri mjeseca prije nego što sam predao", rekao je izvršni direktor Arhitektonskog foruma, arhitekta Andrija Markuš. On je rekao da je to ovo drugo stradanje hotela “Podgorica”.

Prvo je napravilo teže posljedice", kazao je Markuš.

Istakao je da je prilikom rekonstrukcije hotela prije nekoliko godina, investitor dobio precizna uputstva o očuvanju prvobitnog eksterijera, ali ništa nije ispoštovano.

Sa Markušem se složio arhitekta Pavle Popović, koji je dodao da je bio pozvan da primi rekonstruisani objekat, ali je smatrao da je izgubio prvobitnu namjenu eksterijera i enterijera.

Bonus video: