Mlade Kolašinke ukrašavaju grad crtežima i porukama

Ispred Centra za kulturu, u kojem je biblioteka i muzej, podsjećaju sugrađane da je to „kulturni kutak“
157 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2017. 18:23h

Mlade, talentovane Kolašinke Danijela Rakočević, Tamara Pejović i Marija Mijović ukrašavaju ovih dana fasade, kaldrmu i trotoare specifičnim porukama i crtežima.

Posao je prošlog ljeta započela Marija, a sada će uz pomoć drugarica iz Savjeta mladih Kolašina, na ulicama ostaviti i savjete.

Djevojke će raditi na nekoliko lokacija u centru grada, a kažu da svoju kretaivnost svima namjenjuju.

Pored crteža omiljenih dječjih crtanih junaka, biće i poruka koje upozoravaju na ozbiljne društvene probleme, ali i onih ohrabrujućih i motivacionih.

Prošle godine Kolašin je dobio mjesto “za nove početke, zagrljaje, ljubljenje...“, narednih dana na gradskim ulicama biće obilježeno “mjesto za izmirenje , odmor, susret...“.

Danijela, Tamara i Marija planiraju da ispred zgrade u kojoj je kancelerija Centra za socijalni rad ispišu “Bog je muškarcu dao snagu, ne da tuče ženu, već da je zaštiti“. Na to ih je, kažu, motivisala “statistika“ o porodičnom nasilju u Kolašinu.

Ispred Centra za kulturu, u kojem je biblioteka i muzej, podsjećaju sugrađane da je to „kulturni kutak“.

Poruka za roditelje glasi: “Ako želite da Vam djeca postanu dobri ljudi, potrošite na njih dvaput više vremena i dvaput manje novca“.

“Ako staneš ispred, stani da zaštitiš, a ne da zasjeniš“, “Ako staneš iza, stani da podržiš, a ne da se sakriješ“, “Ako staneš pored, stani da zagrliš, a ne da uporediš“... - još neki su od grafita.

Djevojke će na gradskom trgu ispisati i poruku „Follow your dreams“, a u pješačkoj zoni „To the Moon and back 384.400 km“.

“Ideja je Savjeta mladih, a novac za materijal je obezbijedila Opština. Onim što radimo, dotakle smo se mnogo tema, ali i nekih problema. U svakom slučaju, nastojaćemo i da ohrabrimo i da podsjetimo na 'male životne radosti', ali i na snove, važnost tolerancije, podrške, nenasilja... važnost zagrljaja, poljupca, komunikacije, izmirenja... Nijesmo zaboravili ni najmlađe sugrađane, pa i za njih ima crteža sa njihovim omiljenim likovima“.

Galerija

Bonus video: