Mladić mučio sivu čaplju

Na snimku se vidi da neko rukom davi zaštićenu vrstu, dok ona mučno krikće
159 pregleda 39 komentar(a)
maloljetnik mučenje čaplja (novina)
maloljetnik mučenje čaplja (novina)
Ažurirano: 17.02.2017. 21:36h

Aktivisti Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) podnijeli su krivičnu prijavu protiv maloljetnog mladića zbog mučenja sive čaplje.

On je na svom Instagram nalogu objavio video-snimak - "Kako lijepa ptica", na kojem neko rukom davi zaštićenu vrstu, koja mučno krikće. Kasnije na snimku ista osoba lancem vuče izmučenu pticu tjerajući je da leti. Da to radi iz zabave pokazuje njegov smijeh, koji se čuje dok muči čaplju.

U CZIP-u sumnjaju da je mladić mučio pticu na snimku, na kojem se može vidjeti isti pas, kakvog posjeduje maloljetnik.

Prijavu su, tvrde, podnijeli zbog sumnje da je izvršio krivično djelo "ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa".

"Dana 17. februara 2017. godine, uvidom u Instagram nalog mladića kojeg su zbog uznemiravajućeg sadržaja prijavili njegovi prijatelji sa ove društvene mreže, zapazili smo snimak koji prikazuje mučenje sive čaplje. Pretpostavljamo da je uznemirujuća scena snimljena danas putem live opcije kao i da je najvjerovatnije čaplja uhvaćena u Nacionalnom parku Skadarsko jezero. Siva čaplja je zakonom zaštićena vrsta“, navodi se u krivičnoj prijavi CZIP-a.

Bonus video: