Mlijeko "Dukat" i "Vindija" kontaminirano aflatoksinima

Od Dukatovih proizvoda povučeni su trajno mlijeko 2,8 odsto mliječne masti, sa rokom trajanja 25.04.2013., kao i trajno mlijeko „Lagano jutro“ sa rokom trajanja 20.06.2013
136 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2013. 20:48h

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je potrošače da se povlače pojedine serije mlijeka Dukat i Vindija, zbog sumnje na povećanu koncentraciju aflatoksina M1, piše Jutarnji list.

Ti proizvođači mlijeka su prisutni i na crnogorskom tržištu. “Ispitivanjem uzoraka na Hrvatskom veterinarskom institutu utvrđena su manja odstupanja od dozvoljenih. Također, uzorci su poslani u Referentni laboratorij u Beču radi dodatne potvrde nalaza. Isti će biti poznati sredinom februara”, prenosi Jutarnji list.

Sporno su proizvodi Vindije i to trajno mlijeko, 2,8 odsto mliječne masti sa rokovima trajanja 03.07.2013., zatim UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8 odsto mliječne masti, sa rokom trajanja 24. i 31.05.2013.

Od Dukatovih proizvoda povučeni su trajno mlijeko 2,8 odsto mliječne masti, sa rokom trajanja 24.06.2013., kao i trajno mlijeko „Lagano jutro“ sa rokom trajanja 25.04.2013.

Aflatoksini su toksični produkti buđi, koji mogu biti prisutni u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane. Stručnjaci navode da aflatoksini oštećuju jetru i druge organe, te izazivaju rak jetre.

Iz Uprave za inspekcijske poslove nezvanično je saopšteno da nijesu upoznati sa takvom odlukom u Hrvatskoj, te da će u narednim danima reagovati inspekcijski organi i o tome obavijestiti javnost.

Direktor ovlašćeni zastupnik Dukata za Crnu Goru “Škorpion”, Peđa Dangubić, saopštio je da za potrošače nema bojazni kada su njihovi proizvodi u pitanju, jer oni već neko vrijeme ne uvoze UHT mlijeko iz te države, već iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Bonus video: