Mobilni stižu u ZIKS i u konzervama ribe

Nedozvoljeni predmeti unose se u hrani, garderobi, knjigama, kutijama i pakovanjima, priboru za ličnu higijenu
50 pregleda 1 komentar(a)
10 telefona otkriveno u televizoru, Foto: ZIKS
10 telefona otkriveno u televizoru, Foto: ZIKS
Ažurirano: 14.09.2014. 20:14h

Oko 900 telefona oduzeto je u dva crnogorska zatvora od januara 2013. do septembra 2014. godine, a gotovo isto toliko disciplinskih prijava u tom periodu podnijeto je protiv pritvorenika i osuđenika.

To je u razgovoru za “Vijesti” saopštio pomoćnik direktora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) Dragoljub Bulatović.

On je rekao da je od 800 osuđenika i pritvorenika koji su disciplinski odgovarali u tom periodu, samo 15 njih oslobođeno disciplinske odgovornosti, a da su svi ostali kažnjeni.

Bulatović ističe da su načini na koje osuđenici dolaze do nedozvoljenih predmeta raznovrsni i često inovativni.

892 telefona oduzeto je od zatvorenika i pritvorenika od januara 2013, a disciplinski je kažnjeno njih 785

“Njihova i mašta onih koji im pokušavaju unijeti zabranjene predmete je neiscrpna i otkrivanje puteva doturanja i sprječavanje takvih unosa je konstantan zadatak cjelokupnog zatvorskog sistema. Najveći broj nedozvoljenih stvari unosi se sakriven u artiklima koje rodbina donese prilikom posjeta licima lišenim slobode. Nedozvoljeni predmeti unose se u hrani, garderobi (ušivanjem u posebnim šavovima), knjigama, kutijama i pakovanjima, priboru za ličnu higijenu...,” kazao je Bulatović.

On je rekao da uprava ZIKS-a u iščekivanju infrastrukturnih ulaganja i modernije tehničke opreme, sprječavanje unosa nedozvoljenih stvari uglavnom zasniva na efikasnom ljudskom faktoru - kvalitetnim kontrolama i prikupljanjem informacija, unaprjeđenjem znanja i kvaliteta rada zatvorske policije.

Ipak, i pored toga osuđenici, ali i pritvorenici, domognu se nedozvoljenih predmeta.

Od 589 mobilnih telefona, koliko je oduzeto 2013. godine u Kazneno-popravnom domu (KPD) “palo” je 275, Istražnom zatvoru Podgorica 172, u Zatvoru za kratke kazne 90 i bjelopoljskom zatvoru 52. Od početka 2014. do 1. septembra službenici ZIKS-a pronašli su i oduzeli 302 telefona - u KPD 148, Istražnom zatvoru 111, ZZKK 29 i bjelopoljskom zatvoru 14.

“Vijesti” su imale uvid u fotodokumentaciju oduzetih stvari. "Štek" za mobilne, punjače, tablet i ostale nedozvoljene stvari, može biti sve u što predmet koji osuđenici kriju može da stane - konzerva ribe, tetrapak, obuća, hrana, knjige... Manje mašte nemaju ni oni zaduženi da im unesu neku od zabranjenih stvari. Službenici ZIKS-a osim većih zapljena, kada u tehničkim uređajima pronađu desetak ili više moblinih, nalazili su ih u patikama, siru, garderobi... Početkom avgusta, zatvorski čuvari su na prijavnici pronašli desetak telefona sakrivenih u unutrašnjosti televizora.

Najveći broj nedozvoljenih stvari unosi se sakriven u artiklima koje rodbina donese prilikom posjeta

Gotovo svakodnevno, službenici pronalaze i nedozvoljene predmete koji "dolijeću" preko žice. Tada je pošiljka dobro umotana u sunđer i oblijepljena trakom.

Bulatović ističe da se nedozvoljeni predmeti najčešće pronalaze u osuđeničkim sobama, boravcima, kupatilima, trpezariji, zajedničkim prostorijama, ali i u zabranjenoj zoni duž spoljne ograde zatvorskog kompeksa.

“Dio nedozvoljenih stvari stiže ubacivanjem preko žičane ograde Zavoda, uz koju prolazi nekoliko saobraćajnica, a okolni pojas je privatno sopstvenička imovina, a ne državna, odnosno imovina ZIKS-a, i nad njom naše službe nemaju, niti mogu imati kontrolu”, kazao je Bulatović.

On je dodao da upravo taj prostor predstavlja poseban bezbjednosni izazov, jer je dužina spoljnje ograde oko tri kilometra.

“Poslovi bezbjednosti organizuju se patroliranjem, u cilju kontrole i zaštite lica, objekata i imovine u dijelu spoljnih granica Zavoda, sa posebnim naglaskom na kontrolu zone uz spoljnu ogradu ZIKS-a”, kazao je Bulatović, dodajući da patroliranjem službenici obezbjeđenja sprječavaju kretanje nepozvanih lica u zaštićenom prostoru Zavoda, zaustavljaju ih, utvrđuju njihov identitet i razloge kretanja u patrolnom području i sprječavaju ubacivanje nedozvoljenih stvari.

“Obilazak spoljne ograde i drugih kritičnih pozicija u kompleksu ZIKS-a u Spužu odvija se uz upotrebu službenih pasa, posebno obučenih za otkrivanje narkotika i drugih nedozvoljenih predmeta”, kazao je on.

Bulatović dodaje da treba biti svjestan činjenice da nigdje na svijetu ne postoji sterilan zatvor, u koji nije moguće ubaciti nedozvoljene stvari, ali da i pored toga uvijek postoje načini i mogućnosti unaprjeđenja mjera koje će usloviti manji manevarski prostor da osuđena lica dođu u posjed nedozvoljenih stvari.

“Pretresi su česti i detaljni, nadziremo zatvorenike i preduzimamo ostale bezbjednosne mjere koje nam po propisima stoje na raspolaganju. Jedan od važnih segmenata povećanja bezbjednosti je i kontrola zaposlenih kao i stalna obuka službenika obezbjeđenja”, rekao je on.

Boreta opet ostao bez telefona

Pritvorenik Saša Boreta, jedan od optuženih za organizovanje ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Ščekića, nedavno je ponovo ostao bez telefona.

Sredinom ljeta, službenici Istražnog zatvora su pretresom sobe u kojoj Boreta boravi pronašli telefon.

Od tog pritvorenika službenici ZIKS-a su u protekle dvije godine nekoliko puta oduzimali mobilni telefon.

“Nigdje ne postoji sterilan zatvor u koji nije moguće ubaciti nedozvoljene stvari"

Bez telefona nedavno je ostao i Damir Mandić, jedini osuđeni za saučesništvo u ubistvu urednika “Dana” Duška Jovanovića.

Početkom septembra u Istražnom zatvoru samo u jednom danu zaplijenjeno je desetak telefona.

Uprava Zavoda nedavno je podnijela krivičnu prijavu protiv službenika Dragana Jakića, koji je upravo u Istražni zatvor pokušao da unese mobilni telefon.

Najavljuju specijalne sobe za one koji “ne trpe” samoću

Značajan broj pritvorenika i osuđenika kojima je izrečena disciplinska mjera usamljenja ne idu u ćeliju, jer navodno, nemaju saglasnost ljekara specijaliste.

Kako bi prevazišli taj problem, uprava ZIKS-a namjerava da izgradi specijalne samice.

“Zakoni koji regulišu ovu materiju i podzakonski akti donijeti na osnovu istih, kao i Evropska zatvorska pravila i preporuke CPT, predviđaju da zatvorenici moraju biti podvrgnuti ljekarskom pregledu prije izvršenja disciplinske mjere upućivanje u samicu. Ministarstvo pravde i Uprava ZIKS-a kroz planove investicionih ulaganja i proširenje zatvorskih kapaciteta, namjeravaju da opredijele jedan dio prostora u zatvorima za izgradnju tzv. specijalnih soba, kako bi se sama mjera usamljenja izvršavala efikasnije”, pojasnio je Bulatović.

Krivične prijave protiv deset zatvorskih službenika

U proteklih dvije godine protiv deset službenika ZIKS-a uprava te institucije podnijela je krivične prijave zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.

“To su najčešće unosi nedozvoljenih stvari i predmeta, stupanje u nedozvoljene komunikacije ili odnose sa zatvorenicima, prekoračenje službenih ovlašćenja i drugi vidovi inkriminisanih ponašanja koji impliciraju na zloupotrebu službenog položaja”, pojasnio je Dragoljub Bulatović.

On ističe da je tih deset službenika prijavljeno u periodu od kada je na čelu Zavoda Miljan Perović.

Osim krivičnih, u istom periodu, uprava ZIKS-a pokrenula je disciplinske postupke protiv 23 službenika.

“Uprava Zavoda će i u daljem periodu i disciplinski i na druge zakonite načine procesuirati sve one koji se ogriješe o propise”, poručio je Bulatović.

Bonus video: