Model za Crnu Goru: Turisti u selima EU troše 26 milijardi eura

Pored definisanja strateških ciljeva za razvoj ruralnog turizma, ovom Strategijom definisaće se i najvažniji turistički proizvodi za razvoj ovog sektora, mjere i aktivnosti za razvoj proizvoda, marketing i kvalitativno poboljšanje ponude i usluge, razvoj ljudskih resursa i organizacionu strukturu
130 pregleda 3 komentar(a)
Etno selo Grab, Foto: V.Vujanović
Etno selo Grab, Foto: V.Vujanović
Ažurirano: 24.10.2017. 19:09h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma objavilo je tender za izradu Strategije razvoja ruralnog turizma sa akcionim planom do 2023. godine. Rok za podnošenje prijava je 14. novembar.

Iz Ministarstva navode da ruralni turizam može biti značajan pokretač razvoja seoskih područja u Crnoj Gori, ali i ujednačenja regionalnog razvoja.

“Evidentno je sve veće interesovanje turista za sjever Crne Gore, pa se očekuje da ova Strategija pomogne u stvaranju uslova za dodatno podsticanje ovog trenda. Današnje tržište ruralnog turizma u Evropi ima kapacitet od oko 200.000 smještajnih objekata sa preko 2 miliona ležajeva. Smještaj u ruralnim područjima Evrope generiše oko 12 milijardi eura direktne godišnje potrošnje, dok taj iznos dostiže i 26 milijardi za kompletnu potrošnju u ruralnom turizmu”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva turizma.

Strategija će biti izrađena u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, turističkom privredom, opštinama i zainteresovanim grupama civilnog sektora.

Pored definisanja strateških ciljeva za razvoj ruralnog turizma, ovom Strategijom definisaće se i najvažniji turistički proizvodi za razvoj ovog sektora, mjere i aktivnosti za razvoj proizvoda, marketing i kvalitativno poboljšanje ponude i usluge, razvoj ljudskih resursa i organizacionu strukturu.

Svjetska turistička organizacija pri Ujedinjenim nacijama (UNWTO) definiše da „Ruralni turizam proizilazi iz želja turista da pronađu mir u ruralnim područjima, daleko od modernih, bučnih i prometnih turističkih destinacija. Takođe, ljubitelji ovog vida turizma su svi oni koji žele da ostvare kontakt sa ruralnom sredinom i domaćinima, na autentičan način“.

“Turistički proizvod ruralnog turizma sadrži nekoliko segmenata ponude koja obuhvata seoska domaćinstva, poljoprivredna gazdinstva, lokalnu kulturu (manifestacije, folklor, etnologiju, itd), kao i turizam orijentisan na prirodu, odnosno planinarenje, biciklizam, rafting, kanjoning i posjete nacionalnim parkovima. Pružanje punog doživljaja načina života u destinaciji, uz degustaciju autentičnih domaćih proizvoda i kontakt sa domaćinima predstavlja srž ovog vida turizma”, naveli su iz Ministarstva.

Ambijent sela i okoline je u središtu ponude ruralnog turizma, a turisti žele da dobiju priliku da se upoznaju sa običajima i kulturom uz uspostavljanje ličnih kontakata sa lokalnim stanovništvom.

“Brojna etno sela i katuni u posljednjih nekoliko godina otvorili su vrata turistima u Crnoj Gori, a očekujemo da u narednom periodu budu još posjećeniji. Ponuda je raznovrsna, a na nekim mjestima turisti imaju priliku da učestvuju u radovima na poljoprivrednim gazdinstvima. Ruralni turizam podstiče i razvoj poljoprivrede kroz plasman poljoprivrednih proizvoda, što je velika šansa za naše proizvođače.

Nezaobilazan dio ruralnog turizma je lokalna gastronomska ponuda, u našem slučaju zasnovana na domaćim proizvodima. Poljoprivredna gazdinstva koja se bave turizmom imaće priliku za direktan plasman proizvoda svojim gostima, dok će drugi moći da ih plasiraju u etno selima, etno restoranima i izletištima”, naveli su iz Ministarstva.

Ovim vidom turizma razvija se i zanatstvo kroz plasman autentičnih proizvoda domaće radinosti, što doprinosi i očuvanju kulture i tradicije.

“Ovi elementi sastavni su dio doživljaja destinacije pa su turisti veoma zainteresovani da upoznaju lokalne običaje, tradicionalnu nošnju i kulturu. Svakako, povećanjem broja turista u manje razvijenim seoskim područjima steći će se uslovi za značajno poboljšanje infrastrukture”, smatraju u Ministarstvu.

Oni su naveli da će razvoju ruralnog turizma doprinijeti investicije države u novo skijalište kod Kolašina, valorizaciju Đalovića pećine, uređenje panoramske rute „Krug oko Korita“, „Durmitorski prsten“...

Veliki rast posjeta sjeveru i nacionalnim parkovima

U prvih osam mjeseci 2017. godine u opštinama na sjeveru Crne Gore u kolektivnom smještaju boravilo je preko 56.000 turista što predstavlja povećanje od 14 % u odnosu na isti period 2016. godine.

Ostvareno je 118.000 noćenja, što predstavlja povećanje od 16 odsto.

Samo tokom prvih osam mjeseci ove godine opštine na sjeveru Crne Gore posjetio je isti broj turista kao za cijelu 2014, dok je noćenja više nego za cijelu tu godinu.

“Od januara do kraja avgusta ove godine nacionalne parkove posjetilo je preko 260.000 turista, odnosno preko 5% više u odnosu na isti period 2016. godine. Posebno povećanje broja posjetilaca bilježe nacionalni park Durmitor – 50%, Biogradska gora - 32% i Prokletije - čak 145%”, naveli su iz Ministarstva turizma i održivog razvoja.

Bonus video: