Mojkovčani teško do posla, ali rado u politiku

U Mojkovcu trećinu odborničkih mjesta u lokalnom parlamentu zauzimaju mlađi od 30 godina
2196 pregleda 0 komentar(a)
Teško do posla: Mojkovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Teško do posla: Mojkovac, Foto: Arhiva "Vijesti"

Na evidenciji mojkovačke kancelarije Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) je 120 nezaposlenih mlađih od 30 godina.

To su podaci iz Lokalnog akcionog plana za mlade (LAPM), prema kojima je ta populacija razočarana stanjem na tržištu rada. Deficitarna zanimanja u Mojkovcu su skoro sva zanimanja u građevinarstvu, sva zanatska zanimanja, izuzev frizera, vozača poljoprivrednih mašina, konobara, visokokvalifikovanih kuvara za rad u turizmu... Na evidenciji ZZZ, među mladima je trenutno najviše diplomiranih ekonomista i menadžera u ekonomiji. Istraživanje, u okviru kojeg je za potrebe LAPM anketirano 317 mladih Mojkovčanki i Mojkovčana, pokazalo je i da je toj populaciji potrebno više informacija iz ZZZ, dodatna edukacija u obliku računarskih i jezičkih kurseva, edukativne i informativne radionice o načinima samozapošljavanja...

Ispitanici su, kao prioritete iz oblasti obrazovanja, izdvojili, između ostalog, otvaranje novih stručnih smjerova u srednjoj školi, usavršavanje nastavnog kadra, uvođenje novih i savremenih metoda rada u nastavi, odvojenost obrazovanja od politike... Mladi, koji u toj opštini čine petinu stanovništva, prema rezultatima istraživanja, imaju najveće učešće u političkom angažovanju, o čemu svjedoči, kako se navodi u LAPM, brojnost u podmlacima svih političkih partija na lokalnom nivou.

Prema tom dokumentu trećinu odborničkih mjesta u lokalnom parlamentu zauzimaju mlađi od 30 godina.

„Prema istraživanju, mladi priliku za učešće u donošenju odluka najviše vide unutar porodice, iako smatraju da se njihovo učešće u tom obliku ne cijeni dovoljno”.

Istraživanje je pokazalo i da, iako u Domu zdravlja postoji savjetovalište za mlade, vrlo mali broj potencijalnih korisnika je informisan o tome.

„Kada je riječ o rizičnim ponašanjima, vidno je povećan broj mladih koji konzumiraju alkohol. Vršnjačko nasilje prisutno je, ali ne u velikoj mjeri...U porastu je broj prekršaja kada se radi u vožnji u pijanom stanju“, navodi se u LAPM.

Bonus video: