Montefarm traži 18.580 vakcina

Ponuđači moraju da dostave dokaz o kvalitetu, kao što je dozvola za stavljanje u promet Agencije za ljekove i medicinska sredstva
0 komentar(a)
vakcinacija, Foto: Vijesti
vakcinacija, Foto: Vijesti
Ažurirano: 14.07.2017. 20:03h

Državna apotekarska ustanova "Montefarm" raspisala je tender za nabavku 18.580 doza vakcine protiv gripa, čija sezona počinje na jesen.

Procijenjena vrijednost nabavke je 47.379 eura, a tražena količina treba da bude dovoljna za sve crnogorske domove zdravlja.

Tražena količina za vakcinaciju osoba starijih od 65 godina, hroničnih bolesnika, osoba sa oslabljenim imunitetom i onih koji su izloženi povećanom riziku od infekcije u ovkiru zanimanja na nivou je prošlogodišnje.

Ponuđači moraju da dostave dokaz o kvalitetu, kao što je dozvola za stavljanje u promet Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

Neophodno je da rok upotrebe ne bude kraći od dvije trećine ukupnog roka trajanja proizvoda.

Ponuđači su dužni da dostave i izjavu da će za svaku seriju vakcine da dostave sertifikat analize izdat od proizvođača, nacionalne laboratorije za kontrolu ljekova država EU, SAD, Kanade, Norveške, Švajcarske i zemlje bivše SFRJ, potvrdu nadležnog organa države proizvođača da vakcina ima dozvolu za stavljanje vakcine u promet u toj zemlji, kao i potvrdu da je lijek proizveden prema načelima dobre proizvođače prakse ili drugim standardima koji obezbjeđuju kvalitet.

Vakcinacija protiv gripa počinje uglavnom u oktobru.

Montefarm je naveo da je rok za dostavljanje ponuda 22 dana, s obzirom na to da „nedostatak vakcina može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života građana, pa je neophodno da se postupak javne nabavke sprovede u što kraćem zakonom dozvoljenom roku”.

Sezona gripa prošle godine počela je ranije nego obično, zabilježeno je sedam smrtnih slučajeva koji se mogu povezati sa infekcijom, a u svim slučajevima riječ o hroničnim bolesnicima koji nijesu bili vakcinisani.

Broj oboljelih je u posljednjih 10 godina značajno varirao. Tako 2006. nijedan građanin nije obolio od sezonskog gripa, dok su 2009. registrovana 18.393 slučaja.

Bonus video: