Montenegro Airlines otplaćuje 760 hiljada u ratama

Avioprevoznik za izgubljeni spor na Privrednom sudu treba da plati i oko 6,5 hiljada eura za troškove sudskog postupka
93 pregleda 3 komentar(a)
Montenegro Airlines
Montenegro Airlines
Ažurirano: 28.01.2017. 20:44h

Nacionalna aviokompanija “Montenegro Airlines” (MA) počeće od marta u ratama da isplaćuje dug od preko 760 hiljada eura Aerodromima Crne Gore.

Dug će vratiti u 108 mjesečnih rata u visini od sedam hiljada eura, dok će posljednja rata biti povećana za oko 4,5 hiljada eura, odnosno iznosiće preko 11 hiljada.

U Informaciji o zaključivanju sporazuma plaćanja na rate, na koji je juče Vlada dala saglasnost, navodi se da MA mora isplatiti dug Aerodromima na osnovu pravosnažne presude Privrednog suda. Zbog teške finansijske situacije u MA, te dvije državne kompanije dogovorile su se da se dug vrati u mjesečnim ratama.

Takođe, predstavnici kompanija su se saglasili da MA plati troškove parničnog postupka od 4.500 eura kao i troškove izvršnog postupka od 1.850,99 eura. "Kada je u pitanju pripadajuća kamata, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva smatra da, imajući u vidu složenost situacije u kojoj se crnogorski vazdušni prevoznik nalazi, treba pronaći način da Montenegro erlajns bude oslobođen,” piše u informaicji.

Međutim, kamata je već sastavni dio izvršne presude, dodaje se, pa se kao jedino pravno-formalno nameće rješenje da predstavnici državnog kapitala u odborima direktora dva preduzeća nađu način da se, kroz zaključenje novog sporazuma ili drugog vida pravnog dokumenta, definiše kompenzacija sredstava koja će po osnovu kamate pripasti Aerodromima Crne Gore.

Vanredna skupština akcionara nacionalne aviokompanije "Montenegro erlajns" (MA) održaće se u utorak, gdje će se izabrati novi odbor direktora i odlučiti o razrješenju aktuelne predsjednice Daliborke Pejović.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, nema još konačnog dogovora u vezi sa tim ko će biti novi članovi Odbora direktora (OD) i predsjednik.

Vlada je juče za punomoćnika državnog kapitala na Skupštini akcionara MA odredila vršioca dužnosti generalnog direktora za vazdušni saobraćaj u resornom Ministarstvu Nebojšu Krstajića.

Nacionalna aviokompanija je duže u krizi. Osim što dio kopilota ne radi zbog kašnjenja zarada i nezadovoljstva zbog selektivne isplate plata, MA je zbog vanrednih dešavanja i “operativnih problema” ostao na tri aviona.

edan period je radio sa samo dva operativna aviona.

Premijer Duško Marković tražio je nedavno od ministra saobraćaja Osmana Nurkovića da u najkraćem roku dostavi Vladi detaljnu informaciju o stanju u MA.

Iz Vladinog biroa više od sedmicu ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” da li je premijer dobio traženu informaciju i šta će učiniti. Akumulirani gubitak MA, prema posljednjem izvještaju o devetomjesečnom prošlogodišnjem poslovanju, prikazan je 64,4 miliona eura, dok je imovina procijenjena na 54 miliona. Dugoročne i kratkoročne obaveze iznose 82 miliona. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, nema još konačnog dogovora u vezi sa tim ko će biti novi članovi Odbora direktora (OD) i predsjednik.

Bonus video: