Montenegro Prajd traži ukidanje direktnog prenosa sjednica parlamenta

"Mi plaćamo plate poslanicima, a neki od njih su ove godine beskrupulozno počeli da zloupotrebljavaju naša ljudska prava u svojim političkim igrama. To nećemo dozvoliti", poručuju iz organizacionog odbora Prajda
2312 pregleda 8 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Skupština Crne Gore, Foto: Filip Roganović

Organizacioni odbor Montenegro prajda 2019 tražiće od nadležnih organa ukidanje direktnog prenosa zasijedanja Skupštine Crne Gore zbog, kako su kazali, govora mržnje nekih poslanika prema pripadnicima LGBTIQ zajednice.

U izjavi dostavljenoj PR Centru, članovi Organizacionog odbora Montenegro prajda 2019 navode da su LGBTIQ osobe suočene sa govorom mržnje pojedinih poslanika od diskusije o Zakonu o životnom partnerstvu lica istog pola do vanredne sjednice Supštine Crne Gore održane u avgustu.

„Nažalost, postalo je normalno da se u Skupštini širi govor mržnje prema nama. Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu, koji je svoju homofobiju pokazao glasanjem protiv Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, tokom vanrednog zasijedanja Skupštine u avgustu i otvorenog govora mržnje prema nama od strane određenih poslanika, nije našao za shodno da iskoristi Poslovnik, koji daje mogućnost da se u takvim situacijama poslanik opomene, a izricao je opomene iz drugih razloga“, poručili su iz organizacionog odbora Montenegro prajda.

„Postoji tehnička mogućnost odloženog prenosa i zvučnim signalom pokrivanja izjava koje šire mržnju. Tražićemo od nadležne Agencije za elektronske medije (AEM) da reaguje i inicirati zabrane prenosa, navodi se u saopštenju.

„I mi plaćamo prenos Skupštine na televiziji i na internetu. I mi plaćamo Javni servis koji vrši prenos zasijedanja Skupštine, mi plaćamo plate poslanicima, a neki od njih su ove godine beskrupulozno počeli da zloupotrebljavaju naša ljudska prava u svojim političkim igrama. To nećemo dozvoliti. Zbog toga je slogan Montenengro prajda „Ne preko naših leđa“,” navodi se u saopštenju.

Bonus video: