„Montplan”: Za smrad kod Krivog mosta kriv „Vodovod”

U Nacrtu DUP-a za taj dio grada, koji je naručila Agencija za izgradnju Podgorice, stoji da je uticaj kolektora na okolinu “posljedica neodgovornog odnosa preduzeća koje gazduje uređajem”
3051 pregleda 2 komentar(a)
Kolektor, Foto: Luka Zeković
Kolektor, Foto: Luka Zeković

Povremeni uticaj na okolinu sadašnjeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kod Krivog mosta u Podgorici “posljedica je neodgovornog odnosa preduzeća koje gazduje uređajem, odnosno njegovih radnika”, navodi se u Nacrtu Detaljnog urbanističkog plana ‘Prvi maj’”.

“Preduzete su tehničke mjere sanacije objekta, čija je realizacija u toku, a koje će uticaj ovog objekta na okolinu svesti na minimum do izgradnje novog na novoj lokaciji”, navodi se planu, koji je izradila podgorička firma “Montplan”.

Iz postrojenja, odnosno kolektora kod Krivog mosta, godinama se šire neprijatni mirisi.

Iz podgoričkog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” najavili su da će danas odgovoriti na pitanja “Vijesti” u vezi sa ovim konstatacijama obrađivača plana.

Javna rasprava za taj planski dokument počela je 29. marta, a trajaće do petog aprila, odnosno sedam dana, a građani i drugi zainteresovani, mogu uvid izvršiti u Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora u Ulici Vuka Karadžića.

Sugrađani su potvrdili da od neprijatnih mirisa nijesu mogli da otvore prozore na stanovima i u kolima prilikom vožnje u blizini Krivog mosta.

Kako se navodi u planskom dokumentu na parcelama gdje se nalazi postrojenje, planom je predviđena izgradnja stambenih zgrada, do sedam spratova.

“Sa terasastim, stepenastim, proširenjem objekta u nižim etažama prema rijeci Morači, prateći pad terena prema rijeci i tako se stvara mogućnost formiranja prijatnih otvorenih restoranskih ili drugih ugostiteljskih terasa sa južnom orijentacijom i pogledom na rijeku”. DUP se radi za prostor oivičenim rijekom Moračom na jugu, Ulicom dr Ljubomira Rašovića na istoku, Arsenija Boljevića i Cetinjskim putem na sjeveru i sjeverozapadu i Ulicom Vojislavljevića na zapadu, odnosno za površinu od 39,80 hektara.

Izgradnja novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici planira se godinama, a direktor “Vodovoda” Filip Makrid prije nekoliko dana je kazao za Televiziju “Vijesti” da bi trebalo u najboljem slučaju da bude u funkciji krajem 2022. ili početkom 2023. godine.

On je najavio da bi prvi dio, odnosno kolektorska mreža sa pripadajućim mostom treba da bude započeta u toku ove godine, između septembra i oktobra.

Postrojenje kod Krivog mosta odavno nema dovoljno kapaciteta, odnosno izgrađen je za grad od 75.000 stanovnika, a novo treba da grade u selu Botun.

Bonus video: