Mora da se zna sa kim posluju Šarić, Marović, Đukanović i Mićunović

Poreska ne da MANS-u uvid u podatke nekoliko firmi, obesmišljen javni registar
54 pregleda 0 komentar(a)
Poreska uprava, MANS performans, Foto: Luka Zeković
Poreska uprava, MANS performans, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.10.2013. 09:25h

Poreska uprava odbila je zahtjev Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) kojim je tražen uvid u podatke sa matičnim brojevima o osnivačima, direktoru, članovima upravnih odbora preduzeća Mat kompani i Trans tim iz Pljevalja, Lutrije Crne Gore i Džek pota iz Podgorice, Marine MC Budva i Univerzitetasa iz Podgorice.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac ukazao je da su iz Poreske uprave nakon brisanja podataka o matičnim brojevima sa sajta registra crps.me saopštili da oni nijesu u potpunosti uklonjeni već da su i dalje svima dostupni na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, ali da su sada pokazali da to ne važi za sve.

“Tražen je uvid u podatke o osnivačima, direktoru, upravnom odboru, njihove matične brojeve, sjedišta i adrese za kompanije Mat kompani i Trans tim iz Pljevalja koje su bile u vlasništvu odbjeglog narkobosa Darka Šarića, Lutrija Crne Gore i Džek pota koje su u vlasništvu Nikšićanina Branislava Mićunovića, te Marina MC Budva koja je prethodno bila veza između Mićunovića i porodice potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, te Univerzitetas iz Podgorice, u vlasništvu premijera Mila Đukanovića”, kazao je Milovac “Vijestima”, navodeći da su zahtjev poslali krajem septembra.

Milovac je istakao i da je Poreska uprava ovom zabranom obesmislila postojanje javnog registra jer niko osim nje neće imati uvid u ove podatke.

“Poreska uprava je ovim zabranila ne samo podatke o navedenim kriminalcima, biznismenima i političarima, već i o drugim licima sa kojima su Šarić, Mićunović, Marović i Đukanović sarađivali u formiranju tih kompanija”, objasnio je Milovac.

Iz Poreske uprave su brisanje podataka sa sajta pravdali nalogom Agencije za zaštitu ličnih podataka.

“Smatramo da javnost apsolutno ima pravo da zna sa kime u Crnoj Gori posluju i interesno se povezuju lica poput narkobosa Darka Šarića za kojim zbog šverca kokaina traga pola svijeta, ili Brana Mićunovića čije se ime u optužnicama u više zemalja pominje u kontekstu šverca duvana. Takođe smatramo da javnost ima pravo da zna ko su poslovni partneri Svetozara Marovića, jer većina ovih sa kojima smo se do sada upoznali potražuju preko međunarodnih potjernica, ili u najboljem slučaju nikada nisu ni počeli svoje investicije u Crnoj Gori”, istakao je Milovac.

On je napomenuo da je interes javnosti da zna sve o privatnim biznisima premijera Mila Đukanovića, koji je bio suvlasnik banke koja je i “dalje Vladin strateški partner i koja je služila za kreditiranje stranih i domaćih kriminalaca, te premijerovih kumova i ličnih prijatelja novcem od državnih depozita, već i zbog činjenice što je Đukanović na poziciji gdje lako javni interes može pretpostaviti svom privatnom i interesu svojih prijatelja”.

“E, upravo zbog takvih ličnih prijatelja, ali i podržavalaca njegove stranke koji svako malo 'osviću' na Interpolovim potjernicama, interes javnosti da zna sa kime premijer posluje je od neupitne važnosti”, saopštio je Milovac.

On je naveo da su ranije, kada su podaci bili dostupni na sajtu, uspjeli da identifikuju interesnu mrežu porodice Svetozara Marovića, kojom je na primjeru slučaja Zavala pokazano do koje mjere su monopolizovane institucije od jedne porodice, kao i da je slična situacija bila u slučaju barskog gradonačelnika Žarka Pavićevića.

Poreska uprava je, kako smatraju u MANS-u, ovu odluku donijela jednostrano, bez sprovođenja takozvanog testa štetnosti koji bi trebalo da pokaže da li je veći javni interes javnosti da zna te podatke, od interesa tih lica da te podatke zadrže tajnim.

EU traži istrage, a oni kriju podatke

U MANS-u smatraju da je ovakav odnos Poreske uprave novi korak unazad u naporima da se Crna Gora izbori sa ogromnim problemom korupcije i organizovanog kriminala.

“Ovakav potez Poreske uprave dolazi upravo onda kada nam iz EU kroz najnoviji izvještaj o napretku Crne Gore saopštavaju da "korupcija u mnogim oblastima nastavlja da predstavlja ozbiljan problem..." i da su nam potrebne istrage, procesuiranje i presude za slučajeve korupcije, naročito korupcije na visokom nivou.

Sudeći po onome šta radi i kako se ponaša Poreska uprava, kriminalci i njihovi pomagači i saradnici u državnim institucijama ne moraju previše da se plaše onoga što će donijeti proces EU integracija”, naglasio je Milovac.

Bonus video: