Mora se stati sa zagađenjem Lima

Dogovoreno da se sačekaju rezultati analize vode. U međuvremenu, tokom vikenda, novi ekološki incident
99 pregleda 0 komentar(a)
Lim, Foto: Sjevercg.me
Lim, Foto: Sjevercg.me
Ažurirano: 08.08.2017. 19:24h

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić održao je juče hitan sastanak sa predstavnicima inspekcijskih službi i vlasnicima mesara i živinarskih farmi na kojem je bilo riječi o zaštiti rijeke Lim.

Sastanak je održan na zahtjev NVO “Euromost”, a povodom vše puta ponovljenih ekoloških incidenati na Limu, za šta ta NVO optužuje prerađivače mesa.

“Sa sastanka je upućen apel privrednim društvima i prema građanima, da prestanu s ponašanjem koje devastira prirodnu okilinu i rijeku Lim, ali i sve ostale rijeke. Dogovorno je da se sačekaju rezultati analize vode koja je danas uzeta na tri lokacije, nakon čega će se preduzeti dalji koraci u cilju rješavanja ovog problema, saopšteno je iz opštinske pres službe.

Rukovodilac Radne jedince ,,Čistoća“ komunalnog preduzeća ,,Lim“ Senad Pačariz kazao je da je sastanak bio od izuzetne važnosti, a tema je bila zagađenost rijeke Lim i njegovih pritoka Lješnice, Lipnice i drigih manjih pritoka koje se ulivaju u Lim.

“Kao predstavnici komunalnog prduzeća “Lim” iznijeli smo svoj stav po tom osnovu u cilju zaštite javnih površina, zaštite obala Lima, ali i svih pritoka. Iznijeli smo jasan stav, da smo spremni sa svom raspoloživom mehanizacijom, opremom i radnom snagom, da pružimo bilo koji vid usluge svim subjektima koji proizvode otpad, koja vjerovatno šeteti u većoj ili manjoj mjeri i mi ćemo to kao Služba da spriječimo, odnosno obezbijedimo našu uslugu svim našim klijentima tako što ćemo postaviti komunalne posude koje su adekvatne u zavisnoti o kojem se otpadu radi. Mi ćemo obezbijediti komunalnu posudu određenog kapaciteta i zajednički možemo odrediti dinamiku pražnjenja tih posuda i to na način kao i do sada na privremenoj gradskoj deponiji i sve to sanirati na adekvatan način. Sigurno ćemo u saranji sa Komunalnom policijom doći do podataka koji su to odlagači takvog otpada i da će oni biti evidentirani”, kazao je Pačariz.

Najnoviji incident desio se tokom vikenda, a prema riječima ribočuvara u Sportsko-ribolovnom društvu ,,Sinjavac” Mehmeda Hasanovića desio se na istom mjestu ispod industrijske zone.

Hasanović je za Portal sjevercg kazao da su mu iz kompanije ,,Mesopromet - Franca” kazali da oni nijesu ispustili bijelu tečnost u Lim, već mljekara koja se nalazi pored njihove kompanije.

Mediji su i ranije izvještavali o zagađenjima te rijeke, a najdrastičnije je bila velika količina krvi koja je ispuštena u nju.

Bonus video: