Morska voda na devet crnogorskih kupališta nije preporučljiva za kupanje

Peta analiza morske vode koja je urađena tokom ove sezone jasno je pokazala da je kvalitet morske vode na određenim kupalištima pogoršan
64 pregleda 0 komentar(a)
Mala plaža, Foto: Arhiva Vijesti
Mala plaža, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.07.2011. 15:20h

Morska voda na devet crnogorskih kupališta od Ulcinja do Herceg Novog nije preporučljiva za kupanje i rekreaciju, jer je sanitarni kvalitet ispod dozvoljenog standarda.

To je pokazala posljednja analiza kvaliteta morske vode koju je uradio republički Hidrometerološki zavod, na osnovu sporazuma JP “Morsko dobro” i Agencije za zaštitu životne sredine.

Kupanje nije preporučljivo na kuplištu Copakabana, kao i kod hotela „Lido“, na Velikoj plaži, te na centralnom dijelu Male ulcinjske plaže. Pogoršan sanitarni kvalitet vode bio je i na barskoj rivijeri, u Utjehi, na plaži Paradiso, te centralnom dijelu Velikog pijeska, a kupanje nije preporučljivo u Dobroti, na žutoj plaži Malibu, te kupalištu Premijer na Svetom Stasju. Pogoršan kvalitet je bio i u Igalu, na kupalištu ispod vile “Galeb“, te na Blatnoj plaži, gdje se takođe ne preporučuje kupanje.

Vodu najboljeg kvaliteta imale su sve 23 budvanske plaže i osam lokaliteta na tivatskoj rivijeri

Peta analiza morske vode koja je urađena tokom ove sezone jasno je pokazala da je kvalitet morske vode na određenim kupalištima pogoršan, a podaci govore da je na šest kupališta voda druge klase, dok je na čak 70 lokaliteta voda prve klase.

Računa se da je morska voda prve i druge klase sanitarno ispravna i preporučljiva za kupanje i rekreaciju.

Prate se mikrobiološki parametri

Vodu najboljeg kvaliteta imale su sve 23 budvanske plaže i osam lokaliteta na tivatskoj rivijeri, gdje je zabilježena prva klasa morske vode.

Uzorak morske vode koji se analizira mora biti propisno uzet sa središnjeg dijela kupališnog prostora

Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode na javnim kupalištima tokom ove ljetnje sezone realizuje se na 85 lokaliteta na Crnogorskom primorju, na osnovu sporazuma između Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore i Agencije za zaštitu životne sredine i predstavlja sastavni dio programa monitoringa životne sredine Crne Gore.

“Program se realizuje u skladu sa uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji voda, kao i u skladu sa ostalim nacionalnim i međunarodnim propisima iz oblasti zaštite životne sredine, voda i mora. Programom se realizuje od maja do oktobra, petnaestodnevno, početkom i sredinom mjeseca”, piše u izvještaju analize.

Prate se mikrobiloški parametri, odnosno prisustnost bakterija ešerihija koli i intestinalna enterokoka, kao i prateći fizičko-hemijski parametri - temperatura vazduha, temperatura vode, salinitet, pH, boja, zasićenost kiseonikom, amonijak, plivajuće otpadne materije, boja i providnost.

Uzorak morske vode koji se analizira mora biti propisno uzet sa središnjeg dijela kupališnog prostora, na dubini od 1,3 metara ispod površine vode.

Bonus video: