Morsko dobro: Objekti su prilagođeni mediteranskom ambijentu

Javno preduzeće Morsko dobro reagovalo na navode Opštine Budva oko sukoba zbog otvorenih šankova
655 pregleda 2 komentar(a)
Budva (ilustracija)
Budva (ilustracija)
Ažurirano: 14.12.2018. 07:41h

Javno preduzeće Morsko dobro reagovalo je na tvrdnje Opštine Budva u tekstu “Opština Budva zaratila sa Morskim dobrom zbog šankova”.

“Ne možemo da ne izrazimo žaljenje što, po svemu sudeći, od svih primorskih opština jedino sa Opštinom Budva nije moguće postići konsenzus oko uređenja najekskluzivnije zone grada uz plansko i sistematsko unapređenje destinacije. Bojimo se da su ovakve reakcije Opštine, prije svega, obojene strogo politčkom demagogijom, da su nepromišljene i nemaju naznake ozbiljnog i profesionalnog pristupa javnom interesu.

Iz JP Morsko dobro smo više puta naglašavali kako kroz saradnju sa lokalnim samoupravama uspješno radimo na projektima izgradnje šetališta, trgova i saobraćajnica uz more u Sutomoru, Herceg Novom, Tivtu… sada i u Čanju. Prilikom izrade pomenutih projekata pažljivo je planiran broj privremenih objekata, a njihov izgled prilagođen mediteranskom ambijentu, sa namjenom i sadržajima koji su neophodni gostima.

Morsko dobro je u Nacrtu Plana korišćenja sredstava za 2019. godinu predvidjelo finansijska sredstva za Konkursno Idejno rješenje uređenja šetališne zone od hotela Budva do ‘Plavog kamena’ u Rafailovićima. I pored toga, ovakve reakcije Opštine govore da nema volje ni snage da pristupi ozbiljnom projektu uređenja Slovenske obale, dok konstantno ignoriše inicijative Morskog dobra da zajednički na sveobuhvatan način unaprijedimo i promjenimo lice Budve.

Već smo saopštili da je ovo preduzeće iniciralo uklanjanje oko 80 privremenih objekta duž crnogorske obale koji nisu primjereni najekskluzivnijoj zoni. U inicijativi Morskog dobra predloženo je i da privremeni objekti na Slovenskoj obali ostanu još 1+1 godinu, dok ne pristupimo uređenju zone koja tek treba da dobije drugačije turističke sadržaje.

Sada je već jasno da Opština nema moći da pristupi ozbiljnom i sveobuhvatnom podvigu izgradnje potpuno novog šetališta i planiranju namjene sadržaja. Ovake reakcije samo su odlika politčki motivisanih stavova, a čini se da nedostaje kapaciteta i kondicije u vršenju javnih poslova”.

Bonus video: