Morsko dobro reagovalo zbog pregrađivanja dijela Ričardove glave

Ponavlja se prošlogodišnja situacija u vezi sa spornim ograđivanjem hotelskog kupališta
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2011. 15:53h

Javno preduzeće “Morsko dobro“ podnijelo je prijavu Inspekciji zaštite prostora protiv zakupca istočnog dijela Ričardove glave, ispred hotela „Avala“, zbog nepropisnog postavljanja gotovo dva metra visoke bambusove ograde oko tog dijela plaže, čime se ponavlja prošlogodišnja situacija u vezi sa spornim ograđivanjem hotelskog kupališta.

Prošlogodišnji zakupac, kompanija „Club 88“, jedna od kćerki firme „Bepler & Džejkobson“, koja je vlasnik lanca hotela - budvanske „Avale“ i kolašinskih „Bjanke“ i “Lipke“, opremila je kupalište utrošivši više od pola miliona eura i oko njega postavila dva metra visoku ogradu.

Uslijedila je prijava „Morskog dobra“ i insistiranje nadležnih da se ograda ukloni i zamijeni propisnom, odnosno visokom najviše 60 centimetara, ali je zakupac to odbio.

Iako je kupalište bilo potpuno opremljeno, Ministarstvo uređenja prostora je odbilo da izda dozvolu za rad, zbog čega je katanac na tom dijelu Ričardove glave bio tokom cijele sezone, a jedna od nekada najpopularnijih plaža zjapila prazna u špicu ljeta.

Zamisao zakupca je bila da Ričardova glava bude prva plaža na Jadranu koja je trebalo da nosi potpis čuvenog lanca svjetskih mondenskih kupališta „Niki bič“.

Upravo norme „Niki biča“, kako su objašnjavali tada, predviđaju transparentnu ogradu.

Ovogodišnji zakupac, kompanija “Mont Voyage“, iza koje stoji Grk Petros Statis, jedan od vodećih ljudi u „Adriatic propertisu“, kompaniji koja je zakupac hotela „Sveti Stefan“, te hotelskog kompleksa „Kraljičina plaža“ i vile “Miločer“, kao i poznati podgorički ugostitelj Predrag Leković, započeli su prije desetak dana, nakon što su zaključili ugovor o zakupu, opremanje kupališta istom opremom od prošle godine.

Luksuzni plažni mobilijar od bambusa i tikovine i mondenski plažni bar, samo su dio ponude koja je trebalo da bude ove godine.

Oni su, takođe, oko cijelog kupališta postavili bambusovu ogradu, istu onu koja je bila i prošle sezone, zbog čega je izbio spor sa državnim institucijama.

Iz “Morskog dobra” su „Vijestima“ potvrdili da su njihovi kontrolori evidentirali kršenje propisa na Ričardovoj glavi, o čemu je obaviještena resorna inspekcija.

Programom organizacije kupališta za ovu sezonu, na koji je Vlada dala saglasnost, jasno se navodi da hotelsko kupalište sa kopnene strane može biti “vidno obilježeno drvenim stubićima visine do 60 centimetara, koji su međusobno adekvatno povezani - konopom, ribarskim mrežama…”.

I „Avangarda” presavila tabak

I dok desni dio Ričardove glave „bije bitku“ oko uređenja, dotle je njen lijevi dio, u dužini od 20 metara, dobio sudski epilog.

Nakon što je prije mjesec komisija za vrednovanje ponuda “Morskog dobra” na tenderu prvorangirala ponudu kompanije „Nemesis“ koja upravlja hotelom „Astorija“ u Starom gradu, dosadašnji zakupac „Avangarda-Montenegro“ cijeli slučaj predala je Upravnom sudu.

Dosadašanji zakupac optužio je Upravni odbor „Morskog dobra“ da je namjestio tender, kako bi taj dio atraktivne plaže bio ustupljen hotelu „Astorija“, čime je, navode, grubo prekršio važeće zakone i Prostorni plan posebne namjene za morsko dobro.

Prava pometnja nastala je uoči tendera, koji je „Morsko dobro“ raspisalo 18. marta.

Taj dio kupališta, koji je do sada bio javna plaža, preimenovan je u hotelsko.

I dok stari zakupac odbija da oslobodi plažu do okončanja sudskog spora, dotle novi zakupac pokušava da do početka sezone započne korišćenje dijela Ričardove glave ispod svog hotela.

Galerija

Bonus video: