Morsko dobro: Traže zakupce kako bi "uveli red" u pristaništa

Do prošle godine Pinima je gazdovalo Komunalno preduzeće Tivat, a iz Opštine su najavili da će nastojati da na tenderu dobiju mogućnost da nastave da upravljaju rivom
4 komentar(a)
Tivat Pine, Foto: Siniša Luković
Tivat Pine, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.07.2016. 20:12h

Preduzeće “Morsko dobro” najvjerovatnije će do kraja nedjelje raspisati tender za godišnji zakup pristaništa i privezišta, potvrdio je juče “Vijestima“ direktor Predrag Jelušić.

On je ocijenio da bi se na taj način konačno uveo red u tu oblast.

U javnom pozivu, na koji je zeleno svjetlo dala Vlada na posljednjoj sjednici, navodi se ukupno 37 pristaništa i privezišta u šest primorkih opština, koje bi trebalo da se izdaju na period do kraja godine.

Najviše lokacija je u Tivtu - 14 , Kotoru (12), u Herceg Novom (4), u Budvi i Ulcinju po 2 i u Baru 3 pristaništa i privezišta.

“Mislim da ćemo izborom kvalitetnih zakupaca i korisnika, konačno riješiti problem koji imamo u ovoj oblasti već godinama, da su pojedina pristaništa i privezišta uzurpirana ili da ih koristi kako ko hoće, mimo propisa. Toga više neće biti jer će se na ovaj način uvesti red i tačno će se znati kako, koliko i ko može da koristi te objekte“, kazao je Jelušić.

Za Tivćane je posebno interesantno što će se na tenderu naći i gradska riva u centru grada - pristanište Pine.

“Morsko dobro” obalu dužine 120 i širine 2 metra izdaje po početnoj cijeni godišnjeg zakupa od 2.570 eura.

Pine je tokom većeg dijela godine polazna stanica brojnih turističko-izletničkih brodova.

Dnevno se u njoj prekrca u prosjeku najmanje 500 putnika, a rivu koriste i brojne strane jahte.

Do prošle godine Pinima je gazdovalo Komunalno preduzeće Tivat, a iz Opštine su najavili da će nastojati da na tenderu dobiju mogućnost da nastave da upravljaju rivom.

U tekstu javnog poziva koji je utvrdio Upravni odbor JPMD, stoji da će odabrani zakupci morati da se pridržavaju maksimalne visine naknade za pristajanje plovila, koja za plovne objekte registrovane za prevoz putnika iznosi 50 centi po metru dužine za plovila duga do 10 metara, odnosno pod dodatnih 40 za svaki dužni metar dužeg broda.

Piše i da će pristajanje biti besplatno za sva domaća i strana plovila za sport i rekraeciju dužine do 6,5 metara, odnosno male barke dužine do 5 metara sa motorom snage do 5 konja, a koje su upisane u crnogorski Registar čamaca.

“Za ostala plovila maksimalna cijena pristajanja će se utvrditi u skladu sa tržišnim principima“

Bonus video: