MORT: Plan značajno smanjuje građevinsko područje

"Juče postavljeni zahtjevi ove NVO su u potpunoj kontradiktornosti: zahtjev za povlačenje Plana sa javne rasprave, svakako nije u logičkoj korelaciji sa istovremenim pozivom za učešće stručne javnosti u raspravi“, saopštio je Davidović
59 pregleda 1 komentar(a)
obala, Sveti Stefan, Miločer
obala, Sveti Stefan, Miločer
Ažurirano: 26.02.2016. 13:45h

Nacrt prostornog plana za obalno područje, koji je na javnoj raspravi, značajno smanjuje građevinsko područje, sa 15 odsto na devet odsto, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Crnogorsko društvo ekologa i Ekološki pokret OZON pokrenuli su Inicijativu za stavljanje Moratorijuma za gradnju na crnogorskoj obali koji je, kako su ocijenili, jedini odgovor na nekvalitetna dokumenta koji su na javnoj raspravi.

„Nacrt prostornog plana za obalno područje, koji je trenutno na javnoj raspravi, značajno smanjuje građevinsko područje – sa 15 odsto na čak devet odsto, istovremeno dajući dodatni kvalitet tretitanju prostora kroz potenciranje razvoja visokokvalitetnog turizma“, saopštio je rukovodilac direkcije za državna planska dokumenta u Ministarstvu, Stevo Davidović.

Kako je rekao, plan se odnosi restriktivno prema stanogradnji i ustinjavanju stambenog fonda u blizini obale, a afirmiše gradnju održivih, visokokvalitetnih turističkih sadržaja. „Zato u najmanju ruku čude kritike NVO Ozon, organizacije koja je u javnosti prepoznata kao neko čiji je primarni fokus zaštita životne sredine i prostora“.

„Baza ovog plana su: Barselonska konvencija, kao regulatorna osnova za neke od najznačajnijih aktivnosti u zaštiti mora i priobalja, te veliki broj istraživanja u okviru CAMP projekta (Program upravljanja obalnim područjem)“, naveo je Davidović.

Odredba te konvencije o ograničavanju gradnje u uskom obalnom pojasu, kako je dodao, nije crnogorska novina, već važi za sve zemlje potpisnice.

„Takođe, juče postavljeni zahtjevi ove NVO su u potpunoj kontradiktornosti: zahtjev za povlačenje Plana sa javne rasprave, svakako nije u logičkoj korelaciji sa istovremenim pozivom za učešće stručne javnosti u raspravi“, saopštio je Davidović.

On je kazao da je Ministarstvo zbog važnosti tog dokumenta i potrebe za dobijanjem što više kvalitetnih sugestija i primjedbi, produžilo javnu raspravu do 12. marta, a u kojoj je do sada učestvovalo više od hiljadu građana.

„Ostaje nejasno i zašto određeni subjekti, umjesto da iskoriste javnu raspravu za ono čemu je namijenjena – dostavljanju sugestija i primjedbi koje će obrađivač ovog planskog dokumenta sa pažnjom sagledati i procijeniti njihovu opravdanost, u medije plasiraju informacije koje, nažalost, nijesu u skladu sa činjeničnim stanjem“, kazao je Davidović.

Ukoliko, kako je rekao, predstavnici Ozona nijesu bili u mogućnosti da se do sada upoznaju sa Planom, koji se na vebsajtu Vlade nalazi od 28. decembra, Ministarstvo je na raspolaganju za organizovanje stručnog susreta, sa ciljem pojašnjenja svih nedoumica.

Bonus video: