“Most” star osam decenija danas je na suvom

Malo ko zna da se svega nekoliko stotina metara nizvodno od Rimskog nalazi jedan neobičan “most”
140 pregleda 0 komentar(a)
most Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
most Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.07.2017. 19:42h

Nikšić je grad mostova, a najstariji, ne samo u gradu pod Trebjesom već i u Crnoj Gori, nalazi se na rijeci Moštanici i poznatiji je kao Rimski most.

Malo ko zna da se svega nekoliko stotina metara nizvodno od Rimskog nalazi jedan neobičan “most”, u narodu poznat kao Skakala.

“Ovaj prelaz podiže Ilija R. Jovović za svoju dušu 1935. godine“, stoji uklesano na kamenoj ploči prije Skakala, “mosta” koga je narod vjerovatno tako prozvao jer su prelazeći rijeku Moštanicu, koja tada nije presušivala, skakali sa kamena na kamen koje je Jovović postavio.

“U Štedimu, nedaleko od Rimskog mosta, nalaze se ostaci jednog prelaza kojeg su mještani zvali skakalo. Četrdesetak ručno klesanih preskakala od sige, koji presjecaju odavno presahlo korito rijeke, jedino je što je ostalo od Ilije koji nije imao potomaka. Da bi izgradio ovaj prelaz on je prodao nekoliko rala zemlje. Umro je za vrijeme Drugog svjetskog rata i u životu nema nikoga od Jovovićevih savremenika koji pamte gradnju ovog neobičnog ‘mosta’ na rijeci Moštanici”, kazao je “Vijestima” hroničar grada, novinar i publicista Maksim Vujačić.

Kaže da je pomenute podatke pribilježio od ljudi koji su znali ponešto o Jovovićevim Skakalima.

Bonus video: