Mraz u Malesiji uništio 80 tona kupusa

"Mraz je uništio oko 80 tona zimskog kupusa. Šteta je stopostotna“, kazao je Junčaj
373 pregleda 11 komentar(a)
Kupus, Foto: Privatna arhiva
Kupus, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 17.01.2017. 19:14h

Neobično niske temperature koje su početkom ovog mjeseca pogodile teritoriju glavnog grada i njenih opština uništile su zasade kupusa poljoprivrednika iz Malesije Valentina Junčaja.

Junčaj je prijavio štetu nadležnim organima, te je njegovo imanje, tokom jučerašnjeg dana posjetio predstavnik Komisije za procjenu štete od elementarnih nepogoda.

"Mraz je uništio oko 80 tona zimskog kupusa. Šteta je stopostotna“, kazao je Junčaj.

Nakon što mu je grad prošle godine uništio cjelokupan prinos lubenice zasađen na šest i po hektara, Junčaja je pogodila nova vremenska neprilika uništivši rod kupusa. Uspio je da proda samo oko 20 tona kupusa tokom jeseni, što će mu sada biti jedina zarada.

"Mi ovdje u Malesiji i Zeti imamo najkvalitetnije proizvode u regionu. Imao sam ponudu za izvoz kupusa u inostranstvo, ali sada neću moći ništa da prodam“, rekao je Junčaj, te apelovao na ministra poljoprivrede Milutina Simovića da izađe u susret poljoprivrednicima, ne bi li sačuvali crnogorsku proizvodnju.

Dodatan problem za poljoprivrednike predstavlja, prema riječima Junčaja, uvoz poljoprivrednih proizvoda iz inostranstva sa niskom cijenom.

Junčaj se nada da će uspjeti da povrati makar dio sredstava koje je uložio. Za štetu koju je zbog nevremena pretrpio tokom prošle godine Junčaju je, tvrdi, isplaćeno dvije hiljade eura.

Međutim, dok je Junčaj od Komisije za procjenu štete povratio dio investiranog, poljoprivrednik iz sela Liješta u Kučima Radenko Mijović kazao je nedavno da preko stotinu domaćinstava sa tog područja, kojima je grad u julu uništio rod loze, nije dobilo cent odštete od Komisije za procjenu šteta Glavnog grada. Mijović je ranije tvrdio da mu je tada uništeno 830 čokota na krevetu.

Bonus video: